Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Γόρδιος δεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ-Γράφει η Σφέτσα Δάφνη,

Γράφει η Σφέτσα Δάφνη

Σε γόρδιο δεσμό για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί οι διαφωνίες ως προς τις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Αττικής. Οι διαφωνίες αυτές είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν ασύμμετρες εντάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, οδηγώντας το συμμαχικό σχήμα σε βαθύτερη κρίση, ίσως και σε διάσπαση. Η εκκρεμότητα στην Αττική λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων του χώρου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χθες το απόγευμα, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να συζητήσει, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δύο υποψηφιοτήτων. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κανείς την έκβαση της συνεδρίασης, είναι σίγουρο ότι οι δύο υποψηφιότητες που έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέκου Αλαβάνου και του Αλέξη Μητρόπουλου, δεν ικανοποιούν την πρώτη προϋπόθεση, την ενότητα του σχήματος. Η πρόταση από την ηγεσία του ΣΥΝ να μπει μπροστά ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής ψηφοδελτίου όπου θα συμμετέχουν όλα τα γνωστά στελέχη του χώρου, τελικώς δεν έγινε δεκτή από το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, το οποίο μάλιστα σε σημερινή του συνέντευξη υποστηρίζει την υποψηφιότητα Αλαβάνου.
Η υποψηφιότητα Μητρόπουλου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς ο γνωστός εργατολόγος, αν και καταγράφει ποσοστά- έκπληξη στις δημοσκοπήσεις, μετρά τα προβλήματα συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, έκανε μισό βήμα: με επιστολή του επέκρινε το μνημόνιο και προσωπικά τον πρωθυπουργό, γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δεν παραιτήθηκε όμως από μέλος του οργάνου.

Πρόταση με συνθετική λύση

Στο κλίμα αναζήτησης για ενωτική λύση εγγράφεται και η πρόταση εννέα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τρίτη, συνθετική και συναινετική υποψηφιότητα, με την επισήμανση ότι τη μάχη του Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τη δώσει με βασικό στοιχείο την ενότητα με δυνάμεις των κινημάτων αλλά και δυνάμεις “του σοσιαλιστικού χώρου που διαφωνούν και απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες επιδιώκουμε να συμπαραταχθούμε σε αυτήν τη μάχη”. Τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν αυτήν την πρόταση είναι οι Κώστας Αθανασίου (ΡΟΖΑ), Τάκης Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα), Πάνος Κοσμάς (Κόκκινο), Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Γιάννης Μπανιάς (ΑΚΟΑ), Τάσος Πανταζίδης (Οικοσοσιαλιστές), Μάκης Σπαθής, Μαρία Φραγκιαδάκη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αποφασισμένος ο Αλέκος Αλαβάνος

Ο Αλέκος Αλαβάνος, που την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν όσοι συμμετέχουν στο “Μέτωπο”, φαίνεται αποφασισμένος να ανακοινώσει την κάθοδό του μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Από καιρό έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική ζωή. Ο Θανάσης Καρτερός, στενός φίλος του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, διετύπωσε μέσω της Αυγής το ερώτημα για την περιφέρεια Αττικής “γιατί όχι ο Αλέκος Αλαβάνος;” προκαλώντας όμως το ερώτημα - απάντηση "γιατί μόνον ο Αλέκος Αλαβάνος"; Η ηγεσία του Συνασπισμού διεμήνυσε εξαρχής ότι δεν επιλέγει την υποψηφιότητα Αλαβάνου όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί δεν ικανοποιεί τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές, την ενότητα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς και, κυρίως, το άνοιγμα προς τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που διαφωνούν με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο Αλ. Αλαβάνος έχει απορρίψει, εμμέσως ή αμέσως, όλες τις άλλες υποψηφιότητες που είχαν τεθεί για διερεύνηση. Προσθέτουν όμως ότι ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΝ μπορεί να προσφέρει στην εκλογική μάχη εντασσόμενος σε έναν συλλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, με διακριτό ρόλο.

 Οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις Παπανδρέου

Οι καθυστερήσεις στην επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα κοστίζουν πολιτικά, αλλά το κόστος είναι σχετικό καθώς όλα τα κόμματα στην Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζουν προβλήματα επιλογών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός συνάντησε την απροθυμία κεντρικών πολιτικών στελεχών να κατέβουν στις εκλογές αλλά και το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανεπίσημες υποψηφιότητες. Το σταυρόλεξο της Αττικής για το ΠΑΣΟΚ θα λυθεί σήμερα. Θα βοηθήσει αυτό σε κάτι τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

1 σχόλιο:

sosat είπε...

http://tasosnastos.blogspot.com/2010/09/blog-post_7778.html