Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το Παρίσι διαδήλωσε για τα όρια ηλικίας - "Παρέλυσε" η Γαλλία από την απεργία

Πάνω από 270 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με το μεγάλο εργατικό συνδικάτο CGT, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 80 χιλιάδες διαδηλωτές.

"Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις συντάξεις στα 60 χρόνια, όλοι είμαστε αλληλέγγυοι, όλες οι γενιές, νέοι και γέροι", δήλωσαν οι συνδικαλιστές που βρίσκονται στην κορυφή της πορείας που ξεκίνησε στις 15:30 ώρα Ελλάδας από την πλατεία της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, περίπου 450.000 πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο σε όλη τη Γαλλία για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας Σαρκοζί αλλά και των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, που θα αυξήσει το όριο ηλικίας από 60 στα 62 έτη. 

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που "παρέλυσε" τη Γαλλία, καθώς συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς κ.α. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, οι γάλλοι πολίτες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 χρόνια με 40,5 χρόνια εργασίας, αν και δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια. 
Angry ... people march during a demonstration as part of a one-day national action against a government pension reform bill.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 70 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητά ακόμη 100 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν στα επόμενα τρία χρόνια και σχεδιάζει περικοπές στο δημόσιο τομέα. 

ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: