Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ. Πολύτιμη επαναστατική γνώση για τους σημερινούς αγώνες

Με εκδήλωση στα Προπύλαια, όπου χαιρέτισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε την ηρωική επέτειο
Από τη χτεσινή εκδήλωση στα Προπύλαια
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 69η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, στις 27/9/1941, διοργάνωσε χτες το απόγευμα στην Αθήνα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαζικά, με τα λάβαρά τους, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, νεολαίοι της ΚΝΕ.
«ΕΑΜ Αντίσταση χθες, σήμερα και μέχρι τη νίκη. Οι ηρωικές παραδόσεις της Εθνικής Αντίστασης οδηγός στην αντιιμπεριαλιστική πάλη για ανεξαρτησία, ειρήνη, λαϊκή εξουσία» έγραφε το πανό που είχε αναρτηθεί πίσω από το βήμα των ομιλητών.

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στην οργάνωση και στην καθοδήγηση του αγώνα που έδωσαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ. Σημείωσε ακόμα ότι ολόκληρη εκείνη η δεκαετία, από το 1941 κι έπειτα, σηματοδοτεί και σηματοδοτείται από την πάλη του λαού για λαοκρατία, μέσα από δύο ένοπλες εξεγέρσεις του ενάντια στην αστική καταπίεση. Κάλεσε το λαό και σήμερα, που η οργή του ξεχειλίζει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πει το δικό του «όχι», έχοντας κατά νου ότι ο πλούτος που παράγει μπορεί να γίνει λαϊκή, κοινωνική ιδιοκτησία.
Ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στις συνθήκες γέννησης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στην προσφορά του, στους νεκρούς του, στη λαϊκή κρατική εξουσία που ίδρυσε και τους θεσμούς της. Σημείωσε ότι η φετινή επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ συμπίπτει με τη μεγάλη εκλογική μάχη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη. «Ολοι μαζί ας κάνουμε τη νύχτα μέρα κι ας δώσουμε ολόψυχα το "παρών" στις εκλογές στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας, συμπορευόμενοι στον κοινό αγώνα με το τιμημένο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στάθηκε καθοδηγητής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης των παλιών και νέων αγώνων μας», είπε ο ομιλητής. Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Καλύβας, τονίζοντας ότι «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ μελετάμε την ιστορία του ΚΚΕ, τη δράση του ΕΑΜ, όχι μουσειακά, αλλά για να αντλούμε πολύτιμη επαναστατική γνώση από τα θετικά και τα αρνητικά της πάλης στη χώρα μας και διεθνώς, για να βελτιώνουμε την ικανότητά μας να απαντάμε άμεσα και τεκμηριωμένα στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας από την αστική τάξη, για να κρατάμε ζωντανά τα μηνύματα της ταξικής πάλης, που ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση έχουν οι αγώνες και τα μηνύματα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ». Νωρίτερα, την εκδήλωση χαιρέτισε, ως εκπρόσωπος της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Κοντός. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε Διακήρυξη της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 69χρονα του ΕΑΜ, όπου ανάμεσα σε άλλα καταδικάζονται ο μαύρος αντικομμουνισμός, οι «αδίστακτοι και βάρβαροι μηχανισμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΔΝΤ - ΕΕ»
Πηγή:www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: