Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά ....105 μαθητές οδηγούνται σε δίκη!

Είχαμε ξαναγράψει για το θέμα το Γενάρη που μας πέρασε (Μαθητοδικείων συνέχεια...). Μαθητές καλούνταν να δώσουν καταθέσεις και τους ζητούσαν να καταδώσουν συμμαθητές τους και καθηγητές τους για τη στάση που κρατούσαν κατά τη διάρκεια των διήμερων καταλήψεων. Και όχι απλά αν συμμετείχαν στις καταλήψεις ή όχι αλλά και το τι άποψη είχαν γι' αυτές. Τώρα η κρατική τρομοκρατία συνεχίζεται.
Εκατόν πέντε μαθητές θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Ορεστιάδας στις 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων και των Γυμνασίων της περιφέρειας Ορεστιάδας. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι το φθινόπωρο είχαν παρεμποδίσει τη λειτουργία των σχολείων προχωρώντας σε κατάληψη για δύο ημέρες.
Εναντίον των μαθητών δεν υπήρξε καμιά κατηγορία ούτε από τις διευθύνσεις των σχολείων, ούτε από καθηγητές, ούτε από γονείς. Δεν υπάρχει επιπλέον καμιά κατηγορία για φθορές δημόσιας περιουσίας ή κάτι αντίστοιχο, αλλά αποκλειστικά για παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων για δύο ημέρες. Την όλη διαδικασία κίνησε η εισαγγελέας αυτεπάγγελτα.
Οι μαθητές έλαβαν ένα ειδοποιητήριο ώστε να προσέλθουν στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους προκειμένου να συζητήσουν με την επιμελήτρια ανηλίκων και να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το δικαστήριο (να και η κοινωνική μέριμνα του της ευαίσθητης εξουσίας!). 
Τώρα να χρησιμοποιήσουμε και ΄μεις τη γνωστή φράση της διαφήμισης; Τυχαίο, το ότι γίνεται τώρα; Δε νομίζουμε! Και δε νομίζουμε γιατί πράγματι, όπως "παραδέχτηκε" η υπουργός παιδείας (Κρουέλα ντε Βιλ την αποκαλούν οι μαθητές) έρχεται μια δύσκολη χρονιά. Ιο θέμα είναι για ποιόν θα είναι δύσκολη! Μια χρονιά όπου και στο χώρο της εκπαίδευσης θα φανεί πιο έντονα η επίθεση του συστήματος που ουσιαστικά έχει καταργήσει τη δωρεάν παιδεία. Με τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τη διάλυση των εργατικών τους κατακτήσεων, με τις συμπτήξεις αιθουσών και σχολείων, με την κατηγοριοποίηση των σχολείων με την επιμήκυνση του ωραρίου για εκπαιδευτικούς και μαθητές και ένα σωρό άλλα η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει για το ...όραμά της (εφιάλτης για τους μαθητές) του "νέου σχολείου".
Η καταστολή και οι δίκες είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής. Αλλιώς δε μπορεί να περάσει. Το μαθητοδικείο της Ορεστιάδας είναι προειδοποίηση. Καθήστε καλά αλλιώς τη βάψατε! Αν όχι τότε δικαστήρια ανηλίκων και απειλή για φυλακή παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Η απάντηση μια και μοναδική:
Aλληλεγγύη στους μαθητές της Ορεστιάδας
Οι αγώνες δε ποινικοποιούνται
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει
Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες
Να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Όχι στη κατάργηση της δωρεάν παιδείας
Δεν θα τρομοκρατηθούμε, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: