Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : Επιταχύνουν την πλήρη παράδοσή της στα μονοπώλια

Στο φόντο των διακηρυγμένων αποφάσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο
Ο λαός πρέπει να καθορίσει τη στάση του με βάση τις δικές του ανάγκες (φωτ. από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων)
Η επιτάχυνση των διαδικασιών, για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Με την τελευταία να ζητά άμεσα την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και την κυβέρνηση να προσπαθεί, με τη στήριξη, ουσιαστικά, και της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, με μια σειρά από επικοινωνιακούς ελιγμούς να θολώσει τα νερά γύρω από τις στοχεύσεις της. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται είναι η ικανοποίηση της απαίτησης των πολυεθνικών και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να εδραιώσουν την κερδοφορία τους μέσα από τον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.


Η πλήρης απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε απερίφραστα τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν δήλωνε μετά τις συναντήσεις του με την τρόικα ότι «η απελευθέρωση της ενέργειας δεν είναι θέμα του μνημονίου. Εμείς θα την υλοποιούσαμε, αφού ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και προτεραιότητά μας μετά τις εκλογές». Από κοντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μετά τη διυπουργική σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον Θ. Πάγκαλο σημείωνε πως «εμείς παίρνουμε σήμερα τις αποφάσεις με διάλογο και αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση της ενέργειας».
Ετσι, φραστικοί ελιγμοί όπως «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» (βλ. δηλώσεις ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη), απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να επιβάλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας που, ναι, δεν περνάει αποκλειστικά και μόνο μέσα από την πώληση μονάδων. Εξ ου και πίσω από τις κορόνες περί δήθεν «διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ» και «προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών» αυτό που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η παράδοση στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ενεργειακών κολοσσών τμημάτων και δραστηριοτήτων της ΔΕΗ που, έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λειτουργώντας με κριτήριο το κέρδος των μετόχων του 49% και την προετοιμασία για την παράδοσή της στους ιδιώτες επιχειρηματίες, μόνο δημόσια δεν είναι.
Ολα τα ενδεχόμενα «ανοιχτά»
Το θέμα, επομένως, για την κυβέρνηση δεν είναι το εάν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, κάτι που διακηρύσσει ως δεδομένο σε όλους τους τόνους, αλλά το πώς θα το «σερβίρει», για να περιορίσει τη λαϊκή αντίδραση. Σ' αυτό το πλαίσιο, και ενώ, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα, η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, δεν έχει αποκλείσει την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των μονάδων, απεργάζεται τρία ακόμη ενδεχόμενα που μπορούν να εφαρμοστούν και συμπληρωματικά προς την πώληση:
  • Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας σε Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα και Βεγόρα.
  • Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους που θα τη μεταπωλούν στους καταναλωτές.
  • Τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις νέες μονάδες που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.
Την ίδια στιγμή, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο με ΔΝΤ και ΕΕ, μέσα στο φθινόπωρο, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας και ο εξορθολογισμός των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. διπλασιασμός των τιμολογίων). Καθόλου τυχαία, την περασμένη Παρασκευή και εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ήρθε η Υπουργική Απόφαση για το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που είχε δώσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: