Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΦΙΝΤΈΛ ΚΑΣΤΡΟ : Κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα

Ο Φιντέλ Κάστρο στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του το περασμένο Σάββατο

Εκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μη δώσει τελικά τη διαταγή επίθεσης εναντίον του Ιράν απηύθυνε ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κούβας, από το βήμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής της με αποκλειστικό θέμα το Ιράν, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.
Ο Φιντέλ Κάστρο, που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για πρώτη φορά από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση, απευθύνθηκε επίσης και προς τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Δύσης, ώστε να πείσουν τον Ομπάμα να μην εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.
Εάν τελικά ο Ομπάμα εξουσιοδοτήσει μία επίθεση θα σημάνει το θάνατο εκατομμυρίων, περιλαμβανομένων όχι μόνο των κατοίκων του Ιράν, αλλά και των κατοίκων γειτονικών χωρών καθώς και Αμερικανών, στρατιωτών και μελών των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων του στόλου που εδράζει στον Περσικό Κόλπο.
Οι συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος θα ήταν συντριπτικές για όλη την ευρύτερη περιοχή, η ειρήνη και η ισορροπία στην Απω Ανατολή αλλά και την Ευρασία αμέσως θα θρυμματιζόταν και μια πυρηνική σύρραξη θα αποβεί αναπόφευκτη. «Αν ξεσπάσει πόλεμος, η τρέχουσα κοινωνική τάξη θα χαθεί και τότε το τίμημα θα είναι απείρως μεγαλύτερο», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, ενώ ερωτηθείς από ένα βουλευτή, στη συζήτηση που ακολούθησε, εάν ο Ομπάμα θα ήταν ικανός να αρχίσει πυρηνικό πόλεμο, ο Φιντέλ Κάστρο απάντησε: «Οχι, αν τον πείσουμε να μην το κάνει».
Η Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας (CTC) απήθυνε έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ξεκινήσει εκστρατεία πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ομπάμα ώστε να μην προχωρήσει σε μία επίθεση εναντίον του Ιράν.
«Παραμένουμε ανοικτοί στο διάλογο. Ομως γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Θα πρέπει να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα, στα λόγια και στα έργα, για τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματός τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: