Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.Κ.Ε : Μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Πρόσφατα, η εταιρεία αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Η εργοδοσία της εταιρείας, χρόνια τώρα, έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, χτυπούν, καταργούν τα εργατικά δικαιώματα.
Τώρα που η οικονομική καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν με σφοδρότητα στην εργατική τάξη. Προχωρούν σε απολύσεις, καθυστερούν δεδουλευμένα, καθυστερούν επιδόματα αδείας, αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, κλπ.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 4.000 εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα.
Το αίτημα της εταιρείας για την υπαγωγή της στο ν. 3588/2007 περί πτώχευσης, ενώ ως γνωστόν ήταν και είναι κερδοφόρα, φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο τους εργαζόμενους, γιατί είναι αμφίβολη η καταβολή των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντί τους.

Ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας,


  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να πάψει η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, να αποδοθούν στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται, να αποτραπούν οι απολύσεις και να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή, με πλήρη δικαιώματα εργασία;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, λόγω του κλεισίματος καταστημάτων της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης;

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: