Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η κυβέρνηση του Ισημερινού εθνικοποιεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει τις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα τους επιτρέψει «να παρέχουν στην κυβέρνηση» μόνο τις υπηρεσίες τους.
Ο αριστερός ηγέτης του Εκουαδόρ(Ισημερινού) Rafael Correa

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι οι «πετρελαϊκές εταιρείες θα παρέχουν πλέον στην κυβέρνηση τις υπηρεσίες τους, μόνον ενώ το σύνολο των αποθεμάτων και των κοιτασμάτων του προϊόντος θα αποτελεί κρατική περιουσία.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι "δεν μπορεί το κράτος να απολαμβάνει, όπως ίσχυε, μόνο το 20% κοιτασμάτων κι αποθεμάτων του "μαύρου χρυσού".

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του Κίτο έδωσε στους επικεφαλείς των εταιρειών διορία 120 ημερών για προκειμένου να υπογράψουν σχετικές συμβάσεις. Επιπλέον η κυβέρνηση τους συμβούλευσε σε περίπτωση που εναντιώνονται στην απόφαση αυτή να το δηλώσουν αμέσως "και να φύγουν από τον Ισημερινό".
Στη χώρα, παράγονταν καθημερινά έως πρόσφατα ως και 472 χιλιάδες βαρέλια των 159 λίτρων αργού πετρελαίου. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Στον Ισημερινό δραστηριοποιούνται η ιταλική "Agip", η βραζιλιανή "Petrobras", η ισπανο-αργεντίνικη "Repsol", και η κινεζική "CNPC".
Στους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας "Burlington" μάλιστα δηλώθηκε ότι "λόγω μεγάλων οφειλών τους προς το δημόσιο", οι υπεύθυνοί της θα πρέπει να αναχωρήσουν" από τη χώρα.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: