Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Βατοπέδι του ΠΑΣΟΚ- ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΤ ΚΑΙ ΑΤΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ... ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ!

Εν αρχή, είναι η πολιτική. Δηλαδή, η πολιτική και οικονομική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει πλήρως στους ιδιώτες τον δημόσιο τραπεζικό τομέα, αντί να τους ενισχύσει και διευρύνει. Μια στιγμή που υπάρχει έκδηλη ανάγκη να αντιμετωπισθούν έστω οι πιο ακραίες επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερου επιθετικού ρόλου των τραπεζών, η παραχώρηση του υπολοίπου του δημοσίου τραπεζικού τομέα στους ιδιώτες είναι έγκλημα. Ιδιαίτερα, όταν αφορά δυο φορείς που είτε συνδέονται με την λαϊκή αποταμίευση (ΤΤ) είτε με την αγροτική οικονομία (ΑΤΕ), την περιουσία των αγροτών. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ενέπνευσαν και οδηγούν αυτή την πολιτική. Το να κρύβονται τώρα πίσω από το δάκτυλό τους, τους γελοιοποιεί. 
Όμως, υπάρχει και η δεύτερη πτυχή, η οσμή του σκανδάλου. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας η ίδια πρόβλημα και δανειζόμενη συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της τόσο από το ΤΤ όσο και από την ΑΤΕ, ουσιαστικά με την πρότασή της θέλει να αγοράσει και τους δύο με τα δικά τους δανεικά! Και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές... Αυτό οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα ότι κυοφορείται ένα νέο Βατοπέδι, αυτή τη φορά εξ ολοκλήρου του ΠΑΣΟΚ. 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να υπάρξει ένας δυναμικός δημόσιος πυλώνας τραπεζών, αλλά να εθνικοποιηθεί και κοινωνικοποιηθεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Και αποδεικνύεται, με τα εξευτελιστικά ποσά που προτείνονται για τις εξαγορές και τα υπέρογκα ποσά που ήδη έχουν δοθεί από το δημόσιο ταμείο –περίπου 43 δισ. ευρώ– για τη σωτηρία των τραπεζών, ότι είναι ένας στόχος εφικτός και καθόλου ουτοπικός ή ακραίος, όπως έσπευσαν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν.

Πηγή:www.epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: