Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ -Το Φεστιβάλ στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Το Φεστιβάλ στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

 
Φέτος οι εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν μετά από πολλά χρόνια στη Δυτική Αθήνα, στο πάρκο «περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης» στο Ιλιον. Φέτος θα πραγματοποιηθεί μια απαίτηση χρόνων των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιοχής προς την ΚΝΕ, να έρθει δηλαδή το Φεστιβάλ στη Δυτική Αθήνα. Είναι μια απαίτηση και κόσμου που μπορεί να μη φτάνει τελικά μέχρι την κάλπη και να ψηφίζει ΚΚΕ, αλλά κάθε χρόνο συμμετέχει και επισκέπτεται τις εκδηλώσεις μας.
Σημαντική πλευρά που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η σπουδαιότητα του πάρκου, γενικά των ελεύθερων χώρων. Το πάρκο αποτελεί έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στη Δυτική Αθήνα.


Το Κόμμα με μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις (πικετοφορίες διαμαρτυρίας, εξορμήσεις, Ερωτήσεις στη Βουλή κ.ά.) κάνει προσπάθεια να αναδείξει την ανάγκη αξιοποίησής του ως χώρου αναψυχής, τη λειτουργία του με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Ο κόσμος της Δυτικής Αθήνας γνωρίζει τους αγώνες και των κομμουνιστών για τη δημιουργία αυτού του πάρκου και τη διαφύλαξή του. Μας έχει δει με φρουρές οργανωμένα, το μαύρο καλοκαίρι του 2007 που καιγόταν όλη η Ελλάδα, τα μέλη της ΚΝΕ να φυλάνε το πάρκο.


Αντιπαλεύουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης
 
Η εξέλιξη της πορείας του πάρκου αποδεικνύει με τον πιο λαμπρό τρόπο ότι για τον καπιταλισμό και τους υπηρέτες του το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν άλλο ένα εμπόρευμα. Εδώ και χρόνια το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, γεγονός που δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής για το περιβάλλον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει την απαξίωση χώρων όπως το πάρκο για να εμφανίσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως «από μηχανής θεό». Χαρακτηριστικό για το πού το πάνε είναι δελτίο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ το Μάρτη του 2009 που αναφέρει: για να χρηματοδοτηθεί τo πάρκο απαιτείται η «ανάπτυξη δραστηριοτήτων» και η «συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης». Τώρα με τον «Καλλικράτη» ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο στο πάρκο, νέα χαράτσια για το λαό μέσω της ανταποδοτικότητας. Εξάλλου, ήδη στη λειτουργία του πάρκου συμμετέχει το Ιδρυμα Λάτση, που έχει συντελέσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος στο Θριάσιο. Παράλληλα, η διαχείρισή του μέσω φορέα που έχει συγκροτηθεί (ΝΠΙΔ) στον οποίο συμμετέχουν διάφορα υπουργεία και οι 3 δήμοι (Ιλιον, Αγ. Ανάργυροι, Καματερό) στόχο έχει την ιδιωτικοποίησή του. Διάφορες λεγόμενες ΜΚΟ, που κανείς δε γνωρίζει από πού «κρατάει η σκούφια τους», από τη μια μέρα στην άλλη αποκτούν λόγο και αρμοδιότητες για το πάρκο. Πριν ένα χρόνο το Πάρκο παραχωρήθηκε για τη διοργάνωση του «5ου αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ» από αυτοαποκαλούμενους οικολόγους και ΜΚΟ που χρησιμοποίησαν το χώρο για την προβολή της ναρκωκουλτούρας, της επικίνδυνης θέσης για νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη συνείδηση της νεολαίας, σε μια περιοχή μάλιστα που το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα οξυμένο.
Στο επίκεντρο οι νέοι των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων
Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στη Δυτική Αθήνα έχει και μια άλλη σημαντική πλευρά. Στην απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ καθορίζουμε με σαφήνεια: «Ολη μας η προσοχή συγκεντρώνεται στην εργατική, εργαζόμενη, άνεργη νεολαία, στους νέους και τις νέες της μαθητείας, στην ειδικευόμενη νεολαία, στα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων φτωχών και της φτωχής αγροτιάς, γιατί η βάση είναι η εργατική δουλειά...». Στη Δυτική Αθήνα συγκεντρώνονται στην πλειοψηφία τους εργατικά, λαϊκά στρώματα. Νέοι εργάτες και νέες εργάτριες, άνεργοι και άνεργες, σπουδαστές και σπουδάστριες των ΙΕΚ, των ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ, των σχολών του ΟΑΕΔ, μαθητές και μαθήτριες που κατάγονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, χιλιάδες μεταναστόπουλα. Με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» η οργάνωση φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ένα ακόμη πιο πλατύ άνοιγμα σε όλο αυτό τον κόσμο. Ο χώρος εξυπηρετεί καλύτερα τον προσανατολισμό αυτό, βοηθά περισσότερο τη συμμετοχή τέτοιου κόσμου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο είναι επιθυμία της οργάνωσης εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει εφικτό λόγω πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των υποστηρικτών τους, των δημοτικών αρχών, που εμπόδιζαν την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.
Μεγάλη γιορτή για τη Δυτική Αθήνα
Αναδεικνύεται περίτρανα η αναγκαιότητα το ταξικό κίνημα να διεκδικήσει την προστασία του πάρκου, τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για τη διαχείριση του πάρκου και των ελεύθερων χώρων με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία του πάρκου, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Το πάρκο μπορεί να αξιοποιηθεί για οργανωμένες δραστηριότητες όλο το καλοκαίρι για τη νεολαία της περιοχής, το πάρκο πρέπει να το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας. Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο πάρκο έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα, χαρακτήρα υπεράσπισης του πάρκου από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών του το λιγουρεύονται.
Χρειάζεται πάλη που να βάζει στο επίκεντρο τη λαϊκή εξουσία όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, η γη κοινωνικοποιημένη, θα υπόκεινται στον κεντρικό σχεδιασμό, στον εργατικό έλεγχο έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, όπου οι ελεύθεροι χώροι όπως και το συγκεκριμένο πάρκο, θα αξιοποιούνται με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ξεκούραση, ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του ανθρώπου.
Η ΚΝΕ καλεί τους χιλιάδες νέους και νέες που βρεθήκαμε και θα βρεθούμε μαζί στους αγώνες, που προβληματίζονται αν και φοβούνται, που ακόμα εντονότερα θα δεχθούν την πίεση από τις συνέπειες της κρίσης, που ψάχνουν διέξοδο στα αδιέξοδα τα οποία γεννά ο καπιταλισμός, σε μαζική συμμετοχή στο Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ φέτος θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη Δυτική Αθήνα.


Γιώργος ΤΣΙΑΚΙΛΟΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: