Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Άρνηση του Ισραήλ για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας υπό τον ΟΗΕ

Το Ισραήλ απέρριψε και επισήμως, δια στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, την εισήγηση του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, αναφορικά με την επίθεση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο «Στόλο της Ελευθερίας», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. «Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων» απαντά ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Έτοιμο» να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια δηλώνει το Ιράν.

"Το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα. Το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διεξάγει μόνο του έρευνα, και να μην αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από μια διεθνή επιτροπή", δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης. Διευκρίνισε πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για "τον τρόπο που θα διεξαχθεί έρευνα στο εσωτερικό".

Απευθυνόμενος σε υπουργούς του κόμματος του Λικούντ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε πως έχει ήδη απαντήσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι "μια έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τρόπο υπεύθυνο και αντικειμενικό", σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Aharonoth. Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας σε εθνικό επίπεδο, όπως εκείνη υπό τον δικαστή Γινογκράντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα που διεξήχθη ύστερα από την ισραηλινο-λιβανέζικη σύρραξη το 2006, όπου οι ξένοι ήταν παρόντες ως "απλοί παρατηρητές".

Ο αρχηγός της ισραηλινής διπλωματίας, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τους Ισραηλινούς διπλωμάτες στη Βόρειο Αμερική για τις θέσεις της κυβέρνησης του.

Κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί την πρόταση του ΟΗΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

"Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ εάν το Ισραήλ αρνηθεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, για την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε μάλιστα το εβραϊκό κράτος να "δώσει το πράσινο φως για τη σύσταση επιτροπής έρευνας που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και την οποία πρότεινε ο ΟΗΕ".

"Εάν δε δεχθούν τη σύσταση της επιτροπής αυτής, αυτό θα σημαίνει ότι έχουν γεγονότα να κρύψουν", τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη "να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις" για την ισραηλινή επίθεση. "Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αυτής της διεθνούς ευθύνης. Εάν διαφύγουν σήμερα, δεν θα διαφύγουν αύριο. Γιατί το γεγονός αυτό είναι πρωτίστως ένα γεγονός που αντιβαίνει σε ό,τι επιτάσσει η ανθρώπινη συνείδηση", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει τι θα συμβεί με τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία "συνεχίζει να εξετάζει το θέμα αυτό".

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν (Irna), η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να στείλει ανθρωπιστική βοηθεια στη Λωρίδα της Γάζας με πλοία υπό ιρανική σημαία με σκοπό την άρση του αποκλεισμού της περιοχής από τους Ισραηλινούς.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η επίσημη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Μικαέλ Όρεν, είχε επιβεβαιώσει πως το κράτος θα απέρριπτε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς έρευνας αναφορικά με την επίθεση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο "Στόλο της Ελευθερίας", σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: