Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η νομαρχία Ανατ. Αττικής αρνείται να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα και Κερατέας

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΑμεΑ αποτελεί ανάσα ζωής και κοινωνικοποίησης για χιλιάδες παιδιά με αναπηρία απ’ όλη την Ελλάδα. Με πρόσφατη απόφασή της (12 Απριλίου), η νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να αποποιηθεί των ευθυνών οργάνωσης και λειτουργίας των κατασκηνώσεων Αγίου Ανδρέα και Κερατέας, που φιλοξενούν περίπου 1000 παιδιά με αναπηρία κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε “στα μουλωχτά” συνιστά πράξη ακραίας πολιτικής ανευθυνότητας και κοινωνικής αναλγησίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εαν η απόφαση κοινοποιήθηκε άμεσα στο υπουργείο υγείας που χρηματοδοτεί τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ. Αν κοινοποιήθηκε, μερίδιο ευθύνης πιστώνεται και στο υπουργείο υγείας, που είτε την αγνόησε/προσπέρασε είτε την συγκάλυψε αναμένοντας το ... πλήρωμα του χρόνου αποκάλυψης, που πλέον έχει φτάσει. Οπως και να χει, ο κύριος αυτουργός της εγκληματικής παραβίασης του δικαιώματος χιλίων παιδιών με αναπηρία στις ολιγοήμερες διακοπές, εξ’ ορισμού είναι η νομαρχία Ανατολικής Αττικής που δεν δίστασε στην συγκεκριμένη περίπτωση να παραβιάσει τα απαραβίαστα!



Η αποκάλυψη της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου της 12ης Απριλίου έγινε μόλις στις 25 Μαϊου, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από πλευράς πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ). Με σκληρότατη ανακοίνωσή της η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην ολιγοήμερη κατασκήνωση, εγκαλεί για οριακή αναλγησία αυτούς που αποφάσισαν να “δυναμιτίσουν” ένα πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και δεκαετίες με θυσίες και αγώνες, ενώ προαναγγέλλει και σειρά κινητοποιήσεων (αρχής γενομένης από δυναμική παρέμβαση στην προγραμματισμένη για Δευτέρα συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου) ώστε να ανακληθεί η απόφαση. Αλληλέγγυα στο πλευρό της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, χαρακτηρίζει την απόφαση της 12ης Απριλίου ως “καταστρατήγηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία” και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε χρήση κάθε νόμιμου μέσου για την αποκατάσταση του δικαίου.

Το βέβαιον και το απεχθέστερον είναι ότι μετά από 26 χρόνια λειτουργίας (από το 1984) των κατασκηνώσεων ΑμεΑ Ανατολικής Αττικής, η απειλή ματαίωσης του δικαιώματος στην καλοκαιρινή ξεκούραση των παιδιών με αναπηρία του λεκανοπεδίου φαντάζει πιό ορατή από ποτέ. Τούτο διότι η (όποια) σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των κατασκηνώσεων μεσ’ τα χρόνια τεχνογνωσία των υπαλλήλων και συνεργατών της νομαρχίας, είναι αδύνατον να “μεταβιβαστεί ” στον οποιονδήποτε άλλο φορέα αναλάβει την ευθύνη μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου. “Στην πράξη, μοιάζουν να θέλουν να εξωθήσουν τις κατασκηνώσεις και το δικαίωμα στις διακοπές των παιδιών με αναπηρία σε αδιέξοδο” , αποτιμά οργισμένος ο νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημοσθένης Μπαρούτας που στις 12 Απριλίου ήταν απών από το νομαρχιακό συμβούλιο διότι βρισκόταν στο νοσοκομείο.



Μένουμε λίγο στην περίπτωση του Δ. Μπαρούτα, διότι από την συζήτηση μαζί του προέκυψε κάτι πολύ ενδιαφέρον που επιβάλλεται να επισημανθεί. Ο κύριος Μπαρούτας, λοιπόν, ο οποίος ελέω νοσοκομείου δεν ήταν παρών στην κρίσιμη συνεδρίαση της 12ης Απριλίου, φέρεται να υπογράφει (με αριθμό 7) τα πρακτικά της! “Εν αγνοία μου, μέχρι σήμερα δεν ήξερα το παραμικρό για την συγκεκριμένη απόφαση”μας δηλώνει έκπληκτος μα και κατάπληκτος για το θράσος της μεθόδευσης . Εξίσου έκπληκτος και ο συνάδελφός του Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δηλώνει κατηγορηματικά και την δική του άγνοια μιλώντας μας για “απόφαση μεθοδευμένη ώστε να περάσει απαρατήρητη και να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις”. Η επικείμενη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, λοιπόν, δεν θα εξαντληθεί στην συζήτηση για αυτή καθεαυτή την ανάλγητη απόφαση, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις απαραίτητες από πλευράς πλειοψηφίας εξηγήσεις για τις καταγγελθείσες μεθοδεύσεις απόκρυψής της.

 

Το “δια ταύτα” : Το δικαίωμα των κατασκηνωτικών διακοπών για τα παιδιά με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο. Η απαράδεκτη απόφαση της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής – ανεξαρτήτως των μεθοδεύσεων που υπήρξαν ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιό απαρατήρητη – πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Και πρέπει να υπάρξει κατηγορηματική διαβεβαίωση όλων των εμπλεκομένων (τόσο της συγκεκριμένης νομαρχίας όσο και όλων των νομαρχιών που λειτουργούν κατασκηνώσεις ΑμεΑ, αλλά και του υπουργείου υγείας που χρηματοδοτεί), ότι ουδέποτε στο μέλλον θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο, καλλιεργώντας σε παιδιά και γονείς φόβους και αγωνίες στα όρια της ματαίωσης. Οτιδήποτε άλλο στους “περίεργους” καιρούς μας δεν κρίνεται ως αρκετό.



ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: