Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εξελίξεις

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ - ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει διαφοροποίηση, υπάρχει μια μέθοδος: Απειλούν το λαό ότι θα καταστραφεί, αν δεν δεχθεί την αυτοκαταστροφή του. Και υπάρχει και η άλλη μορφή παραπλάνησης του λαού: Ότι είναι αποφασισμένοι να πέσουν ηρωϊκά μαχόμενοι υπέρ του μνημονίου και εναντίον του λαού».

Για τις εξελίξεις γύρω από την «υπόθεση Βατοπεδίου» και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ειδικών δικαστηρίων κ.α.

«Θα τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος του Κόμματος μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. 

Αλλά θέλω να βάλω την εξής πλευρά: Θα μπορούσαν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον εμείς να συμφωνούσαμε, αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νόμο που έλεγε ότι καταργεί  όλα αυτά τα περίφημα χρυσόβουλα και ότι γίνεται επιστροφή στο δημόσιο όλων των κτημάτων που κατέχουν μοναστήρια, όχι μόνο το Βατοπαίδιο και άλλα μοναστήρια, που τα κατέχουν με το έτσι θέλω. Να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. Προσπαθούν λένε να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή, αν πρέπει να σταλούν, να σταλούν, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά γιατί δεν διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα, αφού μπορούν νομοθετικά»;

Για τη συζήτηση γύρω από τους υπαλλήλους της Βουλής.

«Όλη αυτή η συζήτηση για τους υπαλλήλους της Βουλής γίνεται για να καλύψουν, για να μιλήσουμε στο πλαίσιο της Βουλής, ότι: Αρνούνται να καταργήσουν τις βουλευτικές συντάξεις. Αρνούνται να μειώσουν τις αμοιβές των βουλευτών. Αρνούνται την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ούτως ώστε να λειτουργεί ένα πόθεν έσχες αντικειμενικό.
Αν τα κάνουν όλα αυτά, τότε ας συζητήσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής. Αλλά δε μπορεί να στοχοποιούν τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κάνουν ψιλοπράγματα για τον έλεγχο των βουλευτών και αρνούνται την ουσία της πραγματικής επίλυσης του προβλήματος».

Για τις προτάσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη.

«Μια σειρά τέτοιες προτάσεις είναι προτάσεις που γίνονται και μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της ευρωζώνης, της ΕΕ, από αρχηγούς κρατών, από όλους εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση. Που σημαίνει δηλαδή ότι μια τέτοια πρόταση από μόνη της δεν είναι απ' τη φύση της προοδευτική. Τέτοιες προτάσεις μπορούν να υιοθετήσουν και αντιδραστικοί και κεφαλαιοκράτες με την εξής έννοια: Δεν αμφισβητούν τους παράγοντες που οδηγούν στην κρίση και ανακυκλώνουν την κρίση. Αρα λοιπόν ορισμένοι που θέλουν μάλιστα να εμφανίζονται σαν προοδευτικοί και αριστεροί κάνοντας τέτοιες προτάσεις. Αυτές είναι άσφαιρα πυρά στο βαθμό που τις διεκδικούν στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος. Τέτοιες επιλογές μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση η οποία εκφράζει γνήσια λαϊκή εξουσία  και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν από τέτοιες επιλογές. Επιλογές πραγματικής ρήξης χρειάζονται και όχι επιλογές που είναι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: