Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΤΣΕΧΙΑ , ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -«Κούρσα» για τη διαχείριση- ΣΙΧΥΡΟ ΤΟ Κ.Κ. Βοημίας-Μοραβίας

Mέσα σε ένα κλίμα επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού, με έντονα τα φαινόμενα της αντικομμουνιστικής υστερίας - την περασμένη βδομάδα έγινε βανδαλισμός και επίθεση με μπογιές στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, κοντά στο κέντρο της Πράγας - πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο οι βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, χωρίς ωστόσο - ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - να είναι γνωστό το αποτέλεσμα.
Βεβαίως και στην Τσεχία, των περίπου 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα τελευταία 20 χρόνια, από την ανατροπή του σοσιαλισμού, τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.
Η επίσημη ανεργία έχει φτάσει στο 10%, χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται για μισθούς πείνας, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι και εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από επιδόματα. Σήμερα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ζουν στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το ...εκλογικό «τοπίο»
Με βάση τα δεδομένα λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, φαινόταν σχεδόν αδύνατον κάποιο από τα μεγαλύτερα κόμματα να καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα φαίνεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες CSSD με 29-30,8% και δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών ODS με 18,9-22,3%. Τρίτο κόμμα καταγραφόταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (KSCM) με ποσοστό 12,9-13% και στη συνέχεια ερχόταν το νεοφιλελεύθερο Κόμμα «Top09» (τα αρχικά σημαίνουν Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία) με 10,1-15,1%. Ακολουθούσαν το Κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις», «VV» (που επικαλείται την άμεση δημοκρατία) με 8-9,8%, η «KDY-CSL» με 4,7-5,9%το Κόμμα «Πολιτικών Δικαιωμάτων - Zemanovci» με 3,9-5,5% και το Κόμμα των Πρασίνων «SZ» με 2,8-3,6%.

Τη βδομάδα που πέρασε κυκλοφορούσε έντονα στα ρουμάνικα μέσα ενημέρωσης μια πιθανή συμμαχία για τη δημιουργία ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το Δημοκρατικό Κόμμα με τη στήριξη του μικρού Κόμματος «VV». Τα δύο πρώτα κόμματα προσανατολίστηκαν έντονα στην κινδυνολογία περί καταστροφής της χώρας, τη στιγμή που σε βάρος τους υπάρχουν σημαντικές καταγγελίες για διαφθορά και φυσικά έχουν την κύρια ευθύνη για την ως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική που ήταν υπέρ του κεφαλαίου.
Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας
Η κατάσταση σήμερα στην Τσεχία σε όλους τους τομείς έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το λαό, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν πέρσι από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γιαν Φίσερ, με την πλήρη στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων εξουσίας. Ο Φίσερ ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μετά την κατάρρευση της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης συνασπισμού του Τοπολάνεκ, το Μάρτη του 2009. Στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 στα 155,3 δισ. κορόνες (περίπου 9,1 δισ. δολάρια), η κυβέρνηση αποφάσισε πέρσι το φθινόπωρο να προωθήσει στο κοινοβούλιο σειρά αντιλαϊκών μέτρων: περικοπές στις γονικές παροχές, θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση σε παροχές των ασθενών. Επιπλέον, επιβλήθηκαν περικοπές στη χορήγηση επιδομάτων των μακροχρόνιων και βαριά αρρώστων, αλλά και μείωση του ποσού των επιδομάτων ανεργίας και της διάρκειάς τους. Προχώρησε στη μείωση κατά 4% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στο «πάγωμα» των συντάξεων και στην αύξηση των έμμεσων φόρων.
Σημαντικές ήταν οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν από την εφαρμογή αυτών των μέτρων καθώς κατά χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποίησαν και εργαζόμενοι από διάφορους τομείς, δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, πριν λίγες μέρες αποφάσισε να περιορίσει την προεκλογική του καμπάνια, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του να προστρέξουν στο πλευρό των χιλιάδων πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. Στις προτάσεις του περιλαμβάνονται αύξηση των μηνιαίων μισθών και των συντάξεων, μείωση του ΦΠΑ στο 5% των βασικών προϊόντων και κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Ωστόσο, το κόμμα αυτό δεν ανοίγει μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία και η στάση του συχνά τροφοδοτεί σενάρια ότι μπορεί να συνυπάρξει σε κυβέρνηση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που δήθεν μπορεί να εφαρμόσει ...αριστερή πολιτική.

ΠΗΓΗ:KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: