Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Αποσπάσματα από την Εισήγηση του ΚΣ στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Ξεκίνησαν, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, οι οποίες και ολοκληρώνονται την Κυριακή 9 Μάη, με την εκλογή του νέου ΚΣ της Οργάνωσης. Ακολουθούν αποσπάσματα από την Εισήγηση του ΚΣ στο 10ο Συνέδριο, την οποία παρουσίασε στο σώμα ο Γραμματέας του ΚΣ, Γιάννης Πρωτούλης.



Συντρόφισσες και σύντροφοι, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, σύντροφοι και συντρόφισσες παρατηρητές από την αντιπροσωπεία του Κόμματός μας, συντρόφισσες και σύντροφοι από τη γενιά του ΔΣΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, σύντροφε πρόεδρε της ΠΟΔΝ, αγαπητοί προσκεκλημένοι.



Συντρόφισσες και σύντροφοι από τις αδελφές μας οργανώσεις, σας απευθύνουμε ξεχωριστό χαιρετισμό και σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε με την παρουσία σας.



Η προσυνεδριακή διαδικασία συνέπεσε με την εξαπόλυση της πιο σφοδρής επίθεσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μαύρο μπλοκ των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού.


Οι ίδιες οι εργασίες του Συνεδρίου μας πραγματοποιούνται μέσα σε μέρες μεγάλων διαδηλώσεων, την επομένη της μεγαλύτερης απεργίας στην Ελλάδα. Στον απόηχο μιας μεγάλη προβοκάτσιας με στόχο το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να αμαυρωθούν οι αγώνες, να φοβηθεί ο αγωνιζόμενος λαός. Μια προβοκάτσια με θύματα τρείς εργαζόμενους. Ενέργεια που αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί του συστήματος είναι αδίστακτοι στη χρήση βίας, δεν λογαριάζουν απώλειες για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, να επιτεθούν στους λαούς.



Νιώθουμε οργή για αυτή την προβοκάτσια που είχε θύματα. Οι νέοι και οι νέες μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα απαντώντας στο ερώτημα ποιος ωφελείται, ποιός εξυπηρετήθηκε.



Οι μηχανισμοί του συστήματος και όλοι οι υποστηριχτές της βάρβαρης επίθεσης κατά του λαού τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και έβαλαν μπροστά το μηχανισμό της προβοκάτσιας με στόχο να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση, το φουσκωμένο ποτάμι που κατέβηκε από τα εργοστάσια και τις εργατογειτονιές, τις λαϊκές συνοικίες. Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες για αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό.



Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό μαζί με τον σχεδιασμό να ενοχοποιήσουν το σύνθημα και το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για ανυπακοή, να το μπλέξουν με προβοκάτσιες.



Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και οι πορείες του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι το οργανωμένο περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας και εκφοβισμού του λαού από όπου και αν προέρχονται.



Τώρα οι αγώνες πρέπει να δυναμώσουν με αφετηρία τους χώρους δουλειάς, εκεί πονάνε την πλουτοκρατία. Την δύναμη την έχει ο λαός και η νεολαία, η δύναμη βρίσκεται στην εργατική τάξη που με τα χέρια και το μυαλό της κινεί τα πάντα και ο κόσμος της ανήκει. Κανένας νέος εργαζόμενος, παιδί λαϊκής εργατικής οικογένειας να μην φοβηθεί. Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με την πάλη του, ακόμα πιο αποφασιστικά να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της.



Η ΚΝΕ από το προηγούμενο Συνέδριο δυνάμωσε πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά. Η συνολική πορεία της Οργάνωσης, η δράση της στο πλευρό του Κόμματος είναι θετική και ανοδική. Αυτό εκτίμησαν οι ΟΒ και οι συνδιασκέψεις.



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία που ξεκίνησε με την δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου στις 9 Γενάρη. Συνεδρίασαν οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ δύο φορές, μία για την συζήτηση των Θέσεων και μία για την εκλογοαπολογιστική διαδικασία. Ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις συνδιασκέψεις τους όλες οι Οργανώσεις Περιοχών.



Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για το 10ο Συνέδριο υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των μελών στις ΟΒ και τις συνδιασκέψεις.



Το δυναμικό μας, οργανωμένα, συζήτησε προσυνεδριακά: για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τους νόμους κίνησης του καπιταλισμού, για τη μόνη διέξοδο που είναι η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Για τα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλισμού αυτής της σκληρής γεμάτη θυσίες πορείας. Για τις αιτίες των ανατροπών, για τις αιτίες του πισωγυρίσματος που γνώρισε η ανθρωπότητα στο τέλος του 20ου αιώνα.
Μπροστά στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ βάλαμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Να συμβάλλει στην προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, των νέων μελών του ΚΚΕ. Να πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του κινήματος, τη συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Να ανταποκρίνεται με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.



Συζητήσαμε και αποφασίσαμε για τους καθοριστικούς παράγοντες σε αυτήν την πορεία ισχυροποίησης της ΚΝΕ: αποφασιστική βελτίωση και εμπλουτισμός της εσωτερικής ζωής της Οργάνωσής μας. Αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, της αντίληψης μας για το σοσιαλισμό. Γνώση της ιστορίας του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος. Άνοδος της οργανωμένης ιδεολογικής δουλειάς. Η ποιότητα και η έκταση των δεσμών της ΚΝΕ με τη νεολαία. Κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών μας. Από τη σκοπιά αυτού του κύριου καθήκοντος αντιμετωπίζονται τα καθοδηγητικά προβλήματα, μπαίνουν οι στόχοι για την επίλυσή τους.
Με την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ οι νέοι κομμουνιστές μπορούμε να γίνουμε πιο ώριμοι και ικανοί στο να εμπνεύσουμε και να συσπειρώσουμε στην πάλη για το σοσιαλισμό τις νεότερες ηλικίες, τα παιδιά της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Έχουμε πλέον τη δυνατότητα με επάρκεια και επιστημονική τεκμηρίωση, να δώσουμε ολοκληρωμένη απάντηση στα βασικά ερωτήματα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και θεωρητικά, για τις αιτίες της αντεπανάστασης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.
Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη και παγκόσμια δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοια κρίση. Η αντιμετώπιση της ιδεολογικής κρίσης στην οποία βρίσκεται απαιτεί σκληρή προσπάθεια και χρόνο, η διαδικασία αναζωογόνησής του είναι σε νηπιακό στάδιο γιατί εκτός των άλλων παραγόντων δεν έχουν σε βάθος και συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα απαντηθεί τα ερωτήματα αυτά, από την μαρξιστική λενινιστική σκοπιά.



Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπερασπίζονται το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Προβάλουμε τα επιτεύγματα και την πρόοδο για τους λαούς από την ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος. Όλη η κοινωνία αφιέρωνε τις δυνάμεις της για να δημιουργηθεί ο νέος τύπος ανθρώπου, ο σοσιαλιστικός. Η πιο ευτυχισμένη, πιο ξέγνοιαστη νέα γενιά είναι αυτή που μεγάλωσε στις σοσιαλιστικές χώρες. Όλη η επιστημονική γνώση, όλος ο πλούτος της παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας σε όλους τους αιώνες ήταν στη διάθεση των νέων στο σοσιαλισμό. Ο ελεύθερος χρόνος απέκτησε άλλο νόημα όταν ο νέος μπορούσε να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να έρθει σε επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της πατρίδας του, χωρίς να μπαίνει εμπόδιο η ταξική του καταγωγή, η οικονομική ανέχεια, το άγχος της ανεργίας. Μόνο στην σοσιαλιστική κοινωνία μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της τεράστιας πλειοψηφίας της νεολαίας. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος.



Κάναμε σοβαρό βήμα στο δέσιμο της επαναστατικής λειτουργίας με την επαναστατική δράση στη νεολαία. Η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ωριμότητα που κατακτάμε σε δύσκολες συνθήκες είναι το στέρεο έδαφος για την μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ΚΝΕ, την στέρεη ανάπτυξή της, το χτίσιμο γερών Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ σε περισσότερους χώρους και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδίκευσης, στα σχολεία και τις γειτονιές που βρίσκονται τα παιδιά της εργατικής και λαϊκής οικογένειας που υποφέρει από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης [ ...]



[...] Χρειάζεται να ανέβει η λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η νεολαία δεν πρέπει να χύσει το αίμα της για κανένα ιμπεριαλιστή. Στον μόνο δρόμο που επιβάλλεται να κάνει θυσίες είναι στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του και όχι οι καπιταλιστές. Αυτός ο αγώνας είναι που προστατεύει και τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας [...]



[...] Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε την πλατιά διαφώτιση, την αγωνιστική κινητοποίηση. Δεν σταυρώσαμε τα χέρια μπροστά στο δυσμενή συσχετισμό. Τον πήραμε υπόψη, όπως και την σκληρότητα της επίθεσης και τις διαθέσεις των μαζών και καλέσαμε την εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια της. Να πάρει αποφάσεις για απεργία, να απεργήσει ο καθένας, ανεξάρτητα τι κάνει ο διπλανός του, παρά τις επιθέσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Να απεργήσει, περιφρονώντας την αστική νομιμότητα της «συνδικαλιστικής κάλυψης», που στην συντριπτική πλειοψηφία των χώρων δουλειάς είναι κενό γράμμα. Νέοι εργάτες και υπάλληλοι απολύονται είτε απεργούν είτε όχι. Η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 30%. Σε συνθήκες κρίσης η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί: έτσι πρέπει να «αποθρασυνθούν» και οι εργάτες γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Πρόκειται οπωσδήποτε για δύσκολη δουλειά καθώς υπάρχει και ο φόβος της απόλυσης, η πίεση της οικογένειας και του περίγυρου. Με την στάση μας αυτή ανοίγουμε δρόμο να κατανοηθεί η σημασία ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Έχουμε στις γραμμές μας νέους εργάτες και υπάλληλους, νέους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που παλεύουν με αυτοθυσία και γενναιότητα, αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία, στέκονται παλικαρίσια στις δυσκολίες, αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Είμαστε περήφανοι για αυτούς τους νέους και τις νέες που έχουμε στις γραμμές μας [...]



[...] Γενικότερα ο προσανατολισμός μας θέλουμε να επικεντρώσει στην ανάπτυξη των δεσμών της Οργάνωσης και στην οικοδόμηση οργανώσεων εκεί που μορφώνονται εργάζονται και ζουν τα πιο φτωχά και ταλαιπωρημένα παιδιά που ζουν ασφυκτικά τα βάσανα των οικογενειών τους [...]





[...] Η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανησυχία των Θέσεων για το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού στη νεολαία, την άνοδο της ανοχής και της αποδοχής του διαχωρισμού σε «σκληρά» και «μαλακά».



Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της ΚΝΕ. Η ΚΝΕ έχει ανοιχτό μέτωπο απέναντι στη χρήση και τη ναρκωκουλτούρα [...]



Η προσυνεδριακή συζήτηση και η δράση της ΚΝΕ αυτούς τους μήνες, οι ίδιες οι εξελίξεις, μας υποχρεώνουν να δούμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τη δουλειά μας. Έχουμε βγάλει όμως ένα σημαντικό συμπέρασμα: Βαδίζουμε καλά, με την πίστη ότι η δική μας γενιά θα είναι η γενιά της ανατροπής.



Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός.





ΖΗΤΩ ΤΟ 10Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: