Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Φέτος η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

 
 

Ο μηχανισμός στήριξης ΔΝΤ - Ε.Ε. απεδείχθη περίστροφο στραμμένο προς την Ελλάδα. Οι όροι που συνοδεύουν τον δανεισμό σπρώχνουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, από την οποία δεν προβλέπεται να βγει νωρίτερα από πέντε χρόνια. Αλλά και τότε θα έχουν επιδεινωθεί το δημόσιο χρέος και τα δημόσια ελλείμματα ως ποσοστό επί ενός καταρρέοντος ΑΕΠ.
Η κρίση έχει θύματα με ονόματα. Οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα μείνουν με το όνειρο της δουλειάς και αρκετοί απ' αυτούς θα πάρουν των ομματιών τους για να βρουν καλύτερη ζωή σε κάποια άλλη χώρα.
Η κρίση αναδεικνύει και το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται τα συνδικάτα. Όπως είναι σήμερα, στερούνται αντιπροσωπευτικότητας, αποτελεσματικότητας και αγωνιστικότητας. Η γενίκευση των μέτρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες για νέα ενότητα των εργαζομένων, για την υπέρβαση των τεχνητών διαχωρισμών και της καχυποψίας.
Αν οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν λάβουν αμέσως το μήνυμα, τότε σύντομα νέες μορφές κινητοποιήσεων (ακόμη και μη συμβατικές) θα έρθουν να καλύψουν το κενό και να εκφράσουν την αντίσταση. Παράλληλα μπορεί να γίνει με μάρτυρες τυφλών κοινωνικών εκρήξεων και βίας. Ακόμη και ακροδεξιάς βίας.
Χρέος της αριστεράς είναι να δημιουργήσει με όρους μαζικού κινήματος και πολιτικού σχεδίου ένα αντίπαλο δέος για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Κατακερματισμένη είναι δύσκολο να το επιτύχει. Ενωμένη είναι δύσκολο να βρεθεί. Στα δύσκολα όμως θα δοκιμαστεί και πάλι.
Φέτος η Πρωτομαγιά, και να ήθελαν κάποιοι, δεν είναι αργία (παρ' ότι συμπίπτει με την αργία του Σαββάτου), είναι απεργία!

Πηγή:www.avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: