Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κυβέρνηση-Ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει τα νέα μέτρα-«Κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα των προαποφασισμένων ανατροπών, εν αναμονή της ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης

Νέα σκληρά μέτρα (μειώσεις μισθών, καρατόμηση εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση φόρων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο), θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της βδομάδας η κυβέρνηση. Τα μέτρα θα περιέχονται στο «πακέτο» της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης αποφασίστηκε χτες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή - πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση του σχεδίου «Καλλικράτης» - υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των υπουργών της κυβέρνησης. 

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολα μέτρα» και επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε δραματικούς τόνους, θέτοντας το ψευτοδίλημμα της «διάσωσης» της χώρας από τη χρεοκοπία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποτάξει τον ελληνικό λαό και να αποδεχτεί χωρίς αντιδράσεις τη λεηλασία του εισοδήματός του, με το επιχείρημα ότι για να υπάρξουν τα δάνεια από το μηχανισμό χρειάζονται περαιτέρω θυσίες. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε μάλιστα δημαγωγικά ότι τα μέτρα «είναι προσωρινά», όταν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Χρονοδιαγράμματα και εκβιασμοί

Υπουργοί χτες εκτιμούσαν ότι η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα κλείσει μέσα στη βδομάδα, αφού οι «διαπραγματεύσεις» για το νέο πρόγραμμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Σημείωναν, μάλιστα, ότι η «συμφωνία» μπορεί ακόμα και την επόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή για επικύρωση.



Επιβεβαιώνοντας το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι «οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο».



Η σφοδρή καταιγίδα που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των προαποφασισμένων μέτρων που προωθεί τμηματικά, ενισχύοντας την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Μάλιστα, χτες, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι το «τελικό πακέτο» δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν πλήθος αντιδραστικών προτάσεων.



Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις «διαβουλεύσεις» με το κλιμάκιο της «τρόικα» - ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ - που βρίσκεται στην Αθήνα και εμφανίζοντας το μηχανισμό δανειοδότησης ως το μέσο «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί να νομιμοποιήσει και προπαγανδιστικά την επίθεση. Τα κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι, αν δεν «ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», αλλά την ίδια στιγμή εκτιμούσαν ότι τα δάνεια θα δοθούν, αφού βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που περιλαμβάνει και νέα μέτρα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του διαβεβαίωσε «πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο» και κάλεσε την ΕΕ «να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δραματοποιώντας ακόμα περισσότερο τους τόνους και επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στη λογική της «εθνικής προσπάθειας» και της αποδοχής του σφαγιασμού των δικαιωμάτων τους, χαρακτήρισε την «προσπάθεια εθνικό στοίχημα που μας αφορά όλους». Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, ανέφερε ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας».
Συναντήσεις με ΓΣΕΕ και εργοδότες

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της ΓΣΕΕ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της Εθνικής Συνομοσπονδία; Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σήμερα, θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα συζητηθούν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή και του κομματικού μηχανισμού για την επιβολή τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Αργά χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», όπου παρουσίασε τα αντιλαϊκά μέτρα που μέχρι σήμερα έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: