Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση της ΚΕ ΑΚΕΛ για την 21η του Απρίλη 1967

Η 21η του Απρίλη 1967 είναι μια από τις πιο μαύρες μέρες στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Είναι η ημέρα που με το ξενοκίνητο φασιστικό πραξικόπημα επεβλήθη στον ελληνικό λαό η δικτατορία των συνταγματαρχών. Η 21η του Απρίλη 1967 στάθηκε η απαρχή μεγάλων δεινών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Ένας από τους κύριους στόχους του χουντικού πραξικοπήματος ήταν και το ξεπούλημα της Κύπρου.
Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση που συνεχώς πρέπει να εδραιώνουμε και να περιφρουρούμε. Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος υπενθυμίζει το καθήκον της συνεχούς πάλης ενάντια στα ιδεολογήματα του εθνικισμού και της ακροδεξιάς με τα οποία προετοιμάστηκε ιδεολογικά το πραξικόπημα και με τη συντήρηση των οποίων κρατήθηκε η χούντα στην εξουσία για 7 χρόνια. 
Η χούντα των Αθηνών μετέχοντας ενεργά στην ξένη συνομωσία κατά της Κύπρου οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να θέσει υπό την κατοχή της μεγάλο μέρος της πατρίδας μας. Ο αγώνας του ελληνικού λαού και η προδοσία της Κύπρου οδήγησαν στην κατάρρευση του χουντοφασιστικού καθεστώτος, η Κύπρος όμως συνεχίζει να ταλανίζεται από τα αποτελέσματα του πραξικοπήματος της εισβολής και της κατοχής. Οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται επικεφαλής της τιτάνιας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Με τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα επιβάλλεται να επαναβεβαιωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο η στρατηγική και η τακτική μας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που θα προέλθει μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο αλλά και την ολόπλευρη διεθνοποίηση του Κυπριακού. Η δική μας συνέπεια στις αρχές και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες και να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Απ’ αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο το ΑΚΕΛ αποτείει φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν ενάντια στην χούντα και πολλοί απ’ αυτούς θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό, τις δημοκρατικές κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο της χώρας που διαχρονικά στέκονται δίπλα στην Κύπρο αλληλέγγυοι στον αγώνα που διεξάγουμε για δικαίωση της πατρίδας μας. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και την ευχή ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει και να βαδίσει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.



Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πάλη μας για λύση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: