Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Δημοσκόπηση RASS για το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής:Kαι τρίτη δημοσκόπηση που δείχνει αισθητή πτώση δικομματισμού και άνοδο της αριστεράς.Τι δείχνουν τα 3 τελευταία γκάλοπ, GPO,MARC,RASS.

 Oι οι ερωτηθέντες με μεγάλη πλειοψηφία 67,8% θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας -και μάλιστα ανεξέλεγκτης- κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες, λόγω των οικονομικών μέτρων,

• Στην πρόθεση ψήφου  το
ΠΑ.ΣΟ.Κ συγκεντρώνει 33,4%, η ΝΔ 24,4%
το ΚΚΕ 7,8%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 4,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1%,άλλα κόμματα 2,8 %, άκυρο/λευκό 2,7 %  ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι ,δεν ξέρω-δεν απαντώ) φτάνει στο 16,8%.

• Η συσπείρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι 72,2%, ενώ της ΝΔ 67,1%. Παρατηρούνται διαρροές και απ' τα δύο μεγάλα κόμματα προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (17,9% απ' τη ΝΔ, 15,1% απ' το ΠΑ.ΣΟ.Κ).

Το ΠΑΣΟΚ έχει διαρροές 2,3% προς το ΚΚΕ, 2% προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α , ενώ η ΝΔ 3,9% προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ και 3,1% προς τον ΛΑΟΣ.



Με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής(Σε παρένθεση η διαφορά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009)


ΠΑ.ΣΟ.Κ       41,1 %  (-3,0)
Ν.Δ                30,0 %  (-3,5)
Κ.Κ.Ε               9,6 %  (+2,1)
ΛΑ.Ο.Σ             6,3 % (+0,7)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α          5,8%  (+1,2)
ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣ.  3,8%  (+1,3)
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜ.    3,4 % (+1,0)


Σε άλλο ερώτημα το 57,9% πιστεύει πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν τους έχουν πείσει ότι θα οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση.Αντιθέτως το 41,5% πιστεύει πως θα βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.


Συγκρίνοντας τις 3 έρευνες των τελευταίων ημερών (και αναφέρομαι σε αυτές που έχουν πρόθεση ψήφου) βλέπουμε πως αν και δεν αλλάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό ,υπάρχουν κάποιες μετακινήσεις ψηφοφόρων.


Συγκεκριμένα o μέσος όρος των δημοσκοπήσεων της GPO,MARC και RASS δίνουν τα εξής ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου και αφαίρεσης των άκυρων-λευκών-αποχής(Στην παρένθεση η διαφορά με τις εκλογές του 2009):


ΠΑ.ΣΟ.Κ         41,7 % (- 3,2)
Ν.Δ                 28,7 % ( -4,8)
Κ.Κ.Ε              10,5 % (+3,0)
ΛΑ.Ο.Σ              7,8 % (+2,4)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α           5,4 % (+0,8)
ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣ.   2,8%  (+0,3)
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜ.     3,1 % (+0,7)


Συμπέρασμα:


Aν και μιλάμε για καθαρά δημοσκοπική ψήφο και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα: 


1) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε λιγότερο από 5 μήνες χάνει περίπου 3 μονάδες, αλλά διατηρεί  σημαντικό ποσοστό που και με το νέο εκλογικό νόμο του δίνει εύκολα την αυτοδυναμία.Αν και χάνει σημαντικό ποσοστό προς την αριστερά,αναπληρώνει μέρος των απωλειών του από ψηφοφόρους της δεξιάς παράταξης.Το θέμα για πόσο ακόμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα έχει την ανοχή των ψηφοφόρων του.


2)Η Ν.Δ έχει την μεγαλύτερη φθορά και χάνει 5 μονάδες περίπου από το ιστορικό χαμηλότερο ποσοστό της στις εκλογές του 2009.Είναι 13 % πίσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο λαός έχει κάκιστη γνώμη για την διακυβέρνηση Καραμανλή.Ο Α.Σαμαράς συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ, αλλά ως εκεί.Δείχνει σημάδια αποσύνθεσης που την οδηγούν σε ποσοστά κάτω από 30 %.


3)Το Κ.Κ.Ε διατηρεί καθαρά την τρίτη θέση και για πρώτη φορά συγκεντρώνει διψήφια ποσοστά ύστερα από αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.Ανεβαίνει 3 μονάδες , αλλά ακόμη απέχει πολύ από το να έχει δυναμική ανάλογη με αυτή που είχε εμφανίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πριν 2 χρόνια.Βέβαια αυτό σημαίνει πως δεν έχει άνοδο "φούσκα".


4)Ο ΛΑ.Ο.Σ παρά την εκλογή του εθνικιστή Α.Σαμαρά, καταφέρνει όχι μόνο να μην έχει απώλειες από τη Ν.Δ ,αλλά και να ανεβαίνει 2 μονάδες κρατώντας την τέταρτη θέση με ποσοστό κοντά στο 8%.Η υπερπροβολή του Καρατζαφύρερ στα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε, αλλά και η πολιτική όπου φυσά ο άνεμος έχει αποφέρει καρπούς για την μισητή ακροδεξιά.


5)Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρά τα πολλά εσωτερικά προβλήματα του έχει μικρή άνοδο μιας μονάδας περίπου.Το 5,4 % του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το 10,5 % του Κ.Κ.Ε και περίπου το 1% που καταγράφει συνολικά η εξωκοινοβουλ.αριστερά (παρόλο που δεν αναφέρεται στις επίσημες μετρήσεις , έχει ανοδική τάση και αυτό φαίνεται εμμέσως και στην άνοδο των ποσοστών των λοιπών κομμάτων, αλλά μπορώ αν το επιβεβαιώσω και εγώ σαν ερευνητής εταιρείας δηνοσκοπήσεων) δείχνει ότι ένα ισχυρό 17 % των Ελλήνων στηρίζει την αριστερά.Ποσοστό που συνεχώς ανεβαίνει.


6)Οι Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν στασιμότητα με μικρή ανοδική τάση ,που πιθανότατα να τους οδηγήσει σε ποσοστό πάνω από το 3%.Παραμένουν επομένως μια υπαρκτή πολιτική δύναμη που όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχει την δυναμική που εμφάνιζε πριν από τις ευρωεκλογές.


7)O πόλεμος του λαού ενάντια στον πόλεμο της κυβέρνησης μόλις ξεκίνησε.Οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις ξεπερνούν κάθε δείκτη δημοσκοπήσεων.Τα γκάλοπ δίνουν μια θολή εικόνα για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.Και φτάνουν μερικές μέρες αγώνων για να ανατρέψουν τα πάντα.






























Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: