Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΚΑΒΑΛΑ - Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από το λιμάνι. Μαχητική κινητοποίηση την Κυριακή από Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής και το ΠΑΜΕ



Οι διαδηλωτές σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνονται
 προς το πλοίο των μακελάρηδων
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την Καβάλα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, έδωσε το πρωί της Κυριακής το φιλειρηνικό και ταξικό εργατικό κίνημα, διαδηλώνοντας στην πόλη, με αφορμή την έλευση στο λιμάνι της αμερικάνικης φρεγάτας «FFG32 John L. Hall», όπου θα παραμείνει μέχρι και αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικάνικη φρεγάτα, με πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, συμμετέχει στη δύναμη του ΝΑΤΟ στον Περσικό. Πριν τον ελλιμενισμό της στην Καβάλα, είχε αράξει, για περίπου μία εβδομάδα, στο λιμάνι της Σούδας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της «ξεκούρασης» των μισθοφόρων να «επισκεφθεί» και άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «τουρ» στα ελληνικά λιμάνια, ανάμεσα σε άλλα στόχο έχει να σφυγμομετρήσει και τις λαϊκές αντιδράσεις.



Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πολεμικού πλοίου στην περιοχή, όπου πριν λίγα χρόνια απετράπη η εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού, υπογραμμίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία προχωρούν οι διευθετήσεις στο Αιγαίο, με δεδομένα τα πετρέλαια της Θάσου και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Οι διαδηλωτές που την Κυριακή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καβάλας και πορεύτηκαν με συνθήματα στο σιδερόφρακτο λιμάνι, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού.
Εσπασαν την πρώτη αλυσίδα και προχώρησαν μέχρι την είσοδο της προβλήτας. Αντιπροσωπεία τους προχώρησε ακόμη πιο πέρα και θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην πύλη που φρουρούνταν από πάνοπλες ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, σε απόσταση αναπνοής από το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο. Από νωρίς, πριν τη διαδήλωση, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και το ΠΑΜΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό στο φρούριο της Καβάλας και σε άλλα σημεία της πόλης, κάνοντας σαφές ότι οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι.
Χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Βασίλης Λιόγκας κατήγγειλε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Καβάλας σε αμερικανικό έδαφος, αφού απαγορεύεται ακόμα και η απλή διέλευση και καταδίκασε τη στάση του δημάρχου της πόλης Κ. Σιμιτσή, που υποδέχθηκε περιχαρής τη ΝΑΤΟική φρεγάτα, καλώντας τους μαθητές οργανωμένα να επισκεφθούν το πλοίο.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: