Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΕ - ΔΝΤ :Επιχαίρουν τα κοράκια του κεφαλαίου- Κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί χαιρέτισαν τα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού


Με πανηγυρισμούς για το σφαγιασμό του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών - μελών της ΕΕ έσπευσαν να καλωσορίσουν χτες τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρθούν και νέα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετέφερε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζοντας: «Η Κομισιόν καλωσορίζει την ανακοίνωση της εισαγωγής μιας σειράς πρόσθετων μέτρων σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση (...) Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των νομισματικών μέτρων παράλληλα με αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με την απόφαση του Συμβουλίου, είναι υψίστης σημασίας. Αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από ισχυρότερα δημόσια οικονομικά, καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες εργασίας. Είναι, επίσης, σημαντικό για τη συνολική νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης (...) Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. χτες) παρέχουν ένα ισχυρό δείγμα της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με θαρραλέες αποφάσεις».



Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισε τα «θαρραλέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας», τονίζοντας ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη και αποφασιστική δράση, αν χρειαστεί, ώστε να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».
Φοβούνται αντιδράσεις
Εκκληση για τη συναίνεση των κομμάτων στα αντιλαϊκά μέτρα έκανε χτες ο Ολι Ρεν, επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι «η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας». Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «πειστικά», που «καταδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης» να πετύχει τους στόχους της.
Τα νέα σκληρά μέτρα χαιρέτισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του στην υλοποίησή τους. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολιν Ατκινσον, σημείωσε ότι «αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων» και ότι «η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε ένα «σημαντικό βήμα» προς το στόχο της μείωσης των κρατικών δαπανών, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτική λύση παρά να κάνει αυτό που πρέπει (...) και είμαι πολύ ικανοποιημένη που η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός καταβάλλουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το δρόμο, ο οποίος είναι δύσκολος αλλά χωρίς εναλλακτική λύση». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η αυριανή συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου «δεν αφορά δεσμεύσεις για βοήθεια, αλλά τις καλές σχέσεις των δύο χωρών».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: