Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Με πρωτοβουλίες κοινής δράσης στο εργατικό κίνημα για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ο λαός, η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σαρωτική, ολομέτωπη επίθεση. Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, οι δυνάμεις του κεφάλαιου –αποθρασυμένες, γεμάτες κυνισμό και σε μια προκλητική επίδειξη δύναμης– επιχειρούν την ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.
Κάτω από τη «σημαία» του Προγράμματος Σταθερότητας (το νέο συμβόλαιο υποταγής στις εντολές των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ και των μηχανισμών τους, ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.) και με την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ –με την πλήρη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των αστικών ΜΜΕ– έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στις συνειδήσεις του λαού και των εργαζομένων. Η καταιγιστική επίθεση έχει στόχο να τσακίσει κάθε αντίσταση, να υποτάξει το λαό και τους εργαζόμενους, να τους κάνει να αποδεχτούν μοιρολατρικά και με σκυμμένο το κεφάλι τα μέτρα που επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφάλαιου.
Τα πακέτα των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο για τα πλατιά λαϊκά-εργατικά στρώματα. Και αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή! Γιατί ακολουθούν κι άλλα, ακόμη σκληρότερα μέτρα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προώθηση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος, ενώ συλλογικές συμβάσεις και όρια απολύσεων βρίσκονται στο δρόμο για το εκτελεστικό απόσπασμα.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πρόσχημα της μείωσης των ελλειμμάτων δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά συντελείται: την πλήρη ανατροπή των λαϊκών και εργατικών κατακτήσεων, την προσπάθεια εξανδραποδισμού της εργατικής τάξης, την επιβολή γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας που θα επιτρέπει στο κεφάλαιο την απρόσκοπτη ληστρική του επέλαση σε βάρος του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Μία επίθεση με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά, η πολιτική «ρεβάνς» του κεφάλαιου σε βάρος της εργατικής τάξης, τώρα που ο συσχετισμός δύναμης τού το επιτρέπει. Τα μέτρα που σήμερα παίρνει η κυβέρνηση, και όσα ακόμη δρομολογεί, όχι μόνο δεν είναι προσωρινά αλλά έχουν στόχο να παγιώσουν καταστάσεις, να διαμορφώσουν ένα νέο βάρβαρο, αντιδραστικό τοπίο. Το αν και πόσο θα προχωρήσουν, το μέχρι πού θα φτάσουν, δεν θα εξαρτηθεί παρά μόνο από τη δυνατότητα του λαού και των εργαζομένων να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στα σχέδια αυτά. Και από τίποτε άλλο!
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, αυτού του μεγέθους και με αυτά τα χαρακτηριστικά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση. Ένα πλατύ, μαζικό μέτωπο αγώνα που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί πολιτικά και ιδεολογικά στην επέλαση του κεφάλαιου με ένα και μόνο στόχο: την ανατροπή αυτών των μέτρων! Αυτός είναι σήμερα ο κύριος στόχος, το άμεσο καθήκον. Και από αυτό θα κριθούν συνολικά οι δυνατότητες του λαού και των εργαζομένων στην αντιπαράθεσή τους με τις δυνάμεις του κεφάλαιου και την άρχουσα τάξη το επόμενο διάστημα.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και οι συνεχιζόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με μαζικές διαδηλώσεις και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού και των εργαζομένων, τη θέλησή τους να δώσουν με αποφασιστικότητα αυτή τη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να συνεχιστεί! Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, μέχρι τη νίκη!
Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν και οι πρωτοβουλίες κοινής δράσης που έχουν παρθεί και πληθαίνουν καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, και οι οποίες συσπειρώνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Ανάμεσα σε αυτές και οι πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες –ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη– έχουν δώσει σοβαρά δείγματα των δυνατοτήτων της κοινής δράσης σε αυτό το επίπεδο. Γέννημα της ανάγκης που δημιουργεί η ξεπουληματική στάση της υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στη σημερινή, κρίσιμη συγκυρία, οι πρωτοβουλίες αυτές όχι μόνο πρέπει να στηριχτούν αλλά και να διευρυνθούν στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή των μέτρων.
· Σε ευθεία αντιπαράθεση με τις υποταγμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και την αστική γραμμή στο εργατικό κίνημα που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους, να απενοχοποιήσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να εξουδετερώσουν τις εργατικές αντιστάσεις. Ηγεσίες που κηρύσσουν απεργίες μόνο και μόνο για να βγουν από την υποχρέωση, κάτω από το βάρος της οργής των εργαζομένων, και την ίδια ώρα που αναζητούν τους όρους της αποκλιμάκωσης των αγώνων.
· Ενάντια στην επικίνδυνη, διασπαστική γραμμή του ΠΑΜΕ το οποίο -προκειμένου να μην διασαλευτεί η μικροκομματική διαχείριση των σωματείων που ελέγχει- παραβλέπει την κρισιμότητα της κατάστασης, υποβαθμίζει τη σημασία των αντεργατικών μέτρων και της επίθεσης, και παραπέμπει τα ζητήματα σε μια γενική και αόριστη αλλαγή των συσχετισμών, καλλιεργώντας με τη σειρά του τη μοιρολατρία και τη λογική των αγώνων «για την τιμή των όπλων».
· Μέσα από την ενίσχυση των διαδικασιών συμμετοχής και συσπείρωσης των εργαζομένων, τόσο ως σωματεία όσο και ως πρωτοβουλίες συντονισμού, και όχι μέσα από συνεννοήσεις «κορυφής» που αναπαράγουν αδυναμίες και υποκειμενισμούς.
· Μέσα από την ενίσχυση των επιμέρους αγώνων και αντιστάσεων που είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν σε εργασιακούς χώρους με αφορμή την εφαρμογή των μέτρων.
· Συμβάλλοντας στην ενίσχυση μιας ευρύτερης δραστηριότητας στο εργατικό κίνημα, με επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς και κλάδους, αλλά και στην ενίσχυση του ευρύτερου μετώπου για την ανατροπή των μέτρων, σε συνεργασία με τις δεκάδες τοπικές επιτροπές που στήνονται ενάντια στα μέτρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Μόνο έτσι θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο η υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Μόνο έτσι θα κατοχυρωθεί η γραμμή του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα στο εργατικό κίνημα. Μόνο έτσι θα ξαναποκτήσουν οι εργαζόμενοι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Μόνο έτσι θα ενισχυθούν οι αγώνες και θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σημερινό τους επίπεδο, ώστε να ανατρέψουν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και αυτά που ακολουθούν.


Γκενίδου Τασούλα, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσ/νίκης
Γκέρτσος Ζήσης, ΕΛΜΕ Πειραιά
Γκουντούρα Λίτσα, ΕΛΜΕ Τρικάλων
Δεληγιώργης Αντρέας, Συνδικάτο Οικοδόμων Χανίων
Δερμιτζάκη Βαγγελιώ, Διδ. Σύλλογος "Α. Δελμούζος"
Θάνου Γεωργία, ΕΛΜΕ Χανίων
Καταλαγαριανάκης Γιάννης, ΕΛΜΕ Ηρακλείου
Κατραλής Βασίλης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Κελεσίδης Γιάννης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου
Κιζιρίδης Κώστας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΘΕΛ
Κοτούλας Κώστας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Κούτουλας Γιώργος, Σύλλογος Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου
Λίτσικα Άννα, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας
Λύτης Σπύρος, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων
Μάνος Δημήτρης, μέλος ΔΣ Συλλ. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης»
Ματσούκα Μαρία, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΦΙΕ Θεσ/νίκης
Μίζα Ρολάντο, αντιπρόσωπο ΓΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας
Μιχαλάκης Κώστας, ΕΛΜΕ Μαγνησίας
Μπαμπαλετάκη Λία, Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
Μπαμπίλης Δημήτρης, μέλος ΔΣ ΣΕΦΚ
Μπεκιάρης Κώστας, Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων
Μπιτοπούλου Ντίνα, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας
Νταμαδάκης Χρήστος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων
Οικονομίδης Βασίλης, εργαζόμενος στη βιομηχανία εμφιαλώσεως «Βίκος», Ιωάννινα
Παπαβασιλείου Νίκος, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Σάμου
Παπαδοπούλου Μαρία, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας
Παπακωνσταντίνου Σπύρος, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ»
Παπανδρέου Πέτρος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων
Περπερίδου Χρυσή, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων στις Ιδιωτ. Κλινικές Ν. Θεσ/νίκης και Β. Ελλάδας
Πετρά Μαρία, Μαχόμενη Αρχαιολογία Λέσβου
Πετρούλια Όλγα, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο
Σακελλάρη Μαρία, Διδ. Σύλλογος "Α. Δελμούζος"
Σακκά Ρούλα, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ
Σαλαώρα Γιώτα, πρόεδρος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας
Σουλάι Ουράν, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας
Σπυρόπουλος Γιώργος, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων «Κεραφίνα»
Τατσάκης Δημήτρης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων
Τσιλικάτης Χρήστος, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων
Φιλίππου Νίκος, Διδ. Σύλλογος Καρδίτσας
Φυτσιλής Αλέξης, ΕΛΜΕ Καρδίτσας
Χασσούν Ιμπραήμ, οικοδόμος, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Χατζηνικολάου Νίκος, μέλος ΔΣ ΣΕΦΙΕ Θεσ/νίκης
Χουντής Παναγιώτης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά
Χρόνη Μαρία, μέλος ΔΣ Συλλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου «Α. Συγγρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: