Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ !


  • Κινητοποιήσεις σε 62 πόλεις. Αθήνα: 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Θεσσαλονίκη: 6.30 μ.μ. στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ)
  • ΚΚΕ: Ολοι και όλες στο δρόμο, όλοι στον αγώνα για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τα νέα μέτρα - φωτιά, μόνιμου χαρακτήρα, που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα. Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός.
  • Ταξικός αγωνιστικός συναγερμός ενάντια στα μέτρα - εφιάλτη σήμανε χτες με την κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που καλούσαν στα σημερινά συλλαλητήρια και στην 24ωρη απεργία αύριο, Παρασκευή.

Τα μέτρα - βιτρίνα που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Πεταλωτής δεν αγγίζουν ούτε την παρωνυχίδα των μεγαλοκαπιταλιστών και έρχονται να προστεθούν στα ανάλογα που έχουν ήδη αποφασιστεί
Η πλουτοκρατία είναι αυτή που επιβάλλει τα μέτρα, προσπαθώντας να βγει αλώβητη από την κρίση. Ο πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι καθήκον
Τα όρια της πρόκλησης αγγίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει σαν «δίκαια» τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που ανακοίνωσε χτες. Ο Γ. Πεταλωτής έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «έβαλε χέρι» στα υπερκέρδη και στα προνόμια της πλουτοκρατίας, για να δείξει ότι «όλοι πληρώνουν» προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και να καλυφθούν τα ελλείμματα που διαχρονικά προκάλεσε η πολιτική του δικομματισμού.
Την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε τα μέτρα αφαίμαξης των μισθωτών και των συνταξιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προσπαθούσε ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαριθμώντας τα μέτρα - βιτρίνα που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και άλλα που σχεδιάζει για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την εργατική αριστοκρατία του κυβερνητικού μηχανισμού, τα οποία ακουμπούν την παρωνυχίδα μόνο της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Απροκάλυπτη κοροϊδία
Υποτιμώντας τη νοημοσύνη εκατομμυρίων εργαζομένων, ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «δίκαιη κατανομή βαρών», στηρίζοντας αυτή την προπαγάνδα σε μέτρα - βιτρίνα που πήρε η κυβέρνηση, όπως:
-- Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία. Οι συντάξεις πείνας των 330 ευρώ αυξήθηκαν κατά 1 ευρώ τη μέρα, την ίδια ώρα που οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν κατά 1%, με στόχο να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση από 2,6% στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό στην πράξη σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αγρότες, που υπολογίζεται ότι θα είναι 1,47 δισ. ευρώ έως το 2012.
-- Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και χορηγήθηκε ήδη η α' δόση του Επιδόματος Αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. δικαιούχους και η β' δόση θα δοθεί κανονικά. Το συνολικό ποσό της ελεημοσύνης ισοδυναμεί με 63 λεπτά τη μέρα για κάθε δικαιούχο.
-- Αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την εκπαίδευση. Εδώ ο εμπαιγμός περισσεύει. Τα κονδύλια που υποτίθεται ότι αυξήθηκαν για την Παιδεία πετσοκόβονται από την κυβέρνηση με τις χτεσινές ανακοινώσεις!
-- Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και έχει αρχίσει να εισπράττεται η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ' τις πιο μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (θα φτάσει περίπου 1 δισ. ευρώ). Αυτοί που χρόνια τώρα πλουτίζουν από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων, θα δώσουν μια σταγόνα από τα κέρδη τους για να δώσουν στην κυβέρνηση τα προσχήματα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με μια μονοκοντυλιά δόθηκαν 28 δισ. στις τράπεζες, ενώ μόνο το πρώτο 9μηνο του 2009 τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, σε συνθήκες κρίσης, έφτασαν στα 11,8 δισ. ευρώ!
-- Νομοθετήθηκε και θα εισπραχθεί μέσα στο έτος έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ' τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία προβλέπεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό των 200 εκατ. (αν ποτέ εισπραχτούν) επιμερίζεται σε χιλιάδες χρυσοκάνθαρους που έχουν συσσωρεύσει τεράστια περιουσιακά στοιχεία και δε φοβούνται βέβαια μη φτωχύνουν εξαιτίας του παραπάνω μέτρου.
Χαϊδεύουν το κεφάλαιο
Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χτες, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τα παρακάτω:
-- Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο. Περικοπή κατά 50% στις αμοιβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο. Πλαφόν πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Απαγόρευση της χορήγησης μπόνους σε στελέχη του δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο. Μείωση κατά 30% και στις δαπάνες για μετακινήσεις, μείωση στο κόστος των υπερωριών. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν κυρίως σε ένα περιορισμένο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, το οποίο είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει το κράτος προς όφελος της πλουτοκρατίας. Το ότι κόβονται κάποια από τα προνόμια που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού του είχαν παραχωρήσει, σε τίποτα δεν αλλάζει τον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων.
-- Εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας (αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17 χιλιάδων ευρώ, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα). Καταβολή εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα το 2009 άνω των 100.000 ευρώ. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται κατά 1%. Αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα οφ σορ εταιρειών σε 15%. Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ. Προσωρινά και για την επόμενη τριετία αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ με συντελεστή 2%. Πρόκειται για μέτρα - πρόκληση, αφού απευθύνονται σε ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα τα οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα από τα προνόμια που τους εξασφαλίζει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης.
-- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εν τέλει εργασία. Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν μέτρο πρόνοιας για τους άνεργους, που η πολιτική της δημιουργεί, την παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με κονδύλια μάλιστα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και πολλοί από τους σημερινούς άνεργους έχουν πληρώσει.
-- Κάθε έσοδο από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ, αλλά και τη χορήγηση αδειών για τυχερά παιχνίδια, θα διατίθεται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης (τα έσοδα αυτά υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου). Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για πυροτεχνήματα που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να έχεις αποσπάσει 16,5 δισ. από τα λαϊκά στρώματα και να λες ότι θα δώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό το αυτονόητο, ακόμα και αν αυτό συνίσταται στα 400 εκατ. από τον υπερκερδοφόρο ΟΠΑΠ.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: