Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Έγκριση στα μεταλλαγμένα από την Κομισιόν

Η Κομισιόν ενέκρινε την καλλιέργεια τροποποιημένης πατάτας και την εμπορία τριών τύπων μεταλλαγμένου καλαμποκιού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, η Κομισιόν ενέκρινε την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού, της ποικιλίας πατάτας Amfora, που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση και την κτηνοτροφία.
Ακόμα ενέκρινε την εμπορία στην Ευρώπη τριών ποικιλιών γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού, τα οποία είναι παράγωγα-μεταλλάξεις του καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της αμερικάνικης Monsanto.
Η απόφαση της Κομισιόν, βασίζεται σε γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΟΑΤ), που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πατάτα δεν συνιστά απειλή για την υγεία.
Περιέχει ένα γονίδιο που ανθίσταται στα αντιβιοτικά.
Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των οικολόγων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν τη διεξαγωγή μελετών για να διαπιστωθεί αν είναι βλαβερό ή όχι το «πέρασμα» του εν λόγω γονιδίου στο κρέας και το γάλα των ζώων και στη συνέχεια στον άνθρωπο.
Ο διευθυντής αγροτικής πολιτικής της Greenpeace δήλωσε ότι ««Είναι σοκαριστικό ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της Κομισιόν ήταν να εγκρίνει ένα γενετικά μεταλλαγμένο φυτό που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: