Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Φόβοι για θερμό επεισόδιο μεταξύ Β. και Ν. Κορέας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας, καθώς νοτιοκορεάτικο πολεμικό πλοίο με 104 άτομα πλήρωμα που πραγματοποιούσε περιπολία βυθίστηκε σε αμφισβητούμενα νερά κοντά στη Β. Κορέα. 

Οι συνθήκες της βύθισης δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για έκρηξη στο πίσω μέρος του πλοίου και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να προκλήθηκε από βορειοκορεατική τορπίλη. Το πλοίο 1.400 τόνων άρχισε να έχει εισροή υδάτων μεταξύ 21.00 και 22.00 τοπική ώρα κοντά στο νησί Μπαενγκιέονγκ, στην Κίτρινη Θάλασσα. Ωστόσο ανάμειξη της Β. Κορέας στο επεισόδιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία.

Διασώστες έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 58 μέλη του πληρώματος. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μουνγκ- μπακ συγκάλεσε εκτάκτως το στρατιωτικό επιτελείο και διέταξε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη διάσωση. Nοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν μετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο της Ν. Κορέας Yonhap ότι υπήρξε έκρηξη στην πρύμνη του πλοίου, από την οποία προκλήθηκε τρύπα και άρχισαν να εισρέουν νερά. Όπως είπε, οι μηχανές σταμάτησαν και το ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε, ενώ ορισμένα μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα. 

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σημαντική ένταση των διμερών σχέσεων με αιχμές το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, αλλά και τη διευθέτηση του θαλάσσιου χώρου.  

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νερά γύρω από το νησί Baeknyeong έχουν υφάλους και ανώτατοι αξιωματούχοι της Σεούλ εκτιμούν ότι η βύθιση του πλοίου ενδέχεται να ήταν δυστύχημα και όχι επίθεση. Αξιωματούχος που μίλησε στο AFP ανέφερε ότι το θεωρεί απίθανο η Πιονγιάνγκ να επιτεθεί στις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: