Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.Ε : Για τη λειτουργία της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» ομίλου Λαναρά


Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

imageΟι εξελίξεις στην επιχείρηση «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεινών που φορτώνει στους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στα σχέδια του Λαναρά και των υποστηριχτών του.
Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταφέρει τα κεφάλαια του όπου αυτό κρίνει ότι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιώνεται επίσης η θέση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία όσο και να  «μπουκώσει» από «επιδοτήσεις» πάντα θα διψά για περισσότερα κέρδη. Κέρδη που πάντα βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Λαναρά έχει επιδοτηθεί και δανεισθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την «αναδιοργάνωση» των εργοστασίων του, με τελικό όμως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τα κλείσει και να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι να μένουν απλήρωτοι και να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης είναι γνωστό ότι ο όμιλος Λαναρά απέσπασε δισεκατομμύρια δραχμές μέσω του Χ.Α.Α. και έχει μεταφέρει δραστηριότητές σε γειτονικές χώρες σύμφωνα με το Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

- Η εταιρεία να καταβάλει άμεσα τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους και να συνεχιστεί η λειτουργία των εργοστασίων με ευθύνη της κυβέρνησης χωρίς να χαθεί καμιά θέση εργασίας και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στον όμιλο για τα κέρδη του από το Χ.Α.Α. και που επενδύθηκαν αυτά και γιατί μετά από τόσες επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κλείνει όλα τα εργοστάσια;

Ο βουλευτής
Άγγελος Τζέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: