Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.; - Υπερβολικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ΕΕ


Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τους πανηγυρισμούς για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον υπερβολικούς. Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, και κανένα σχέδιο δεν εμφανίζεται για το πώς θα αξιοποιηθεί η πίστωση χρόνου που κερδήθηκε. 

 Χωρίς να απαξιώνουμε την προσπάθεια για κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό και τη θετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας ανησυχεί η έμμεση νομιμοποίηση των απαιτήσεων για μηχανισμούς εκδίωξης από την ευρωζώνη, κυρίως όμως η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της «τεχνογνωσίας» του. Αν δεν προβληματίζει η οικολογική καταστροφή δεκάδων χωρών στο όνομα των εισηγήσεων του Δ.Ν.Τ. για εξαγωγικό προσανατολισμό, ας προβληματίσει τουλάχιστον η πρόσφατη αποτυχία του να βγάλει από το αδιέξοδο ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός, που άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για προσφυγή στο συγκεκριμένο οργανισμό, ας αναλάβει και τις ευθύνες που του αναλογούν».
Όμως, κριτική για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής άσκησαν και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Η Ρεμπέκα Χαρμς, συμ-πρόεδρος της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, δήλωσε:
«Το σχέδιο χρηματοδότησης έρχεται την τελευταία στιγμή και αποκαλύπτει την αδυναμία των Ευρωπαίων. Ο συνδυασμός Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στήριξης από την Ε.Ε. αποτελεί μάλλον διάσωση των προσχημάτων για την Άγκελα Μέρκελ παρά βήμα προς τα εμπρός για την απαραίτητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στη συνεχιζόμενη κρίση, η κ. Μέρκελ έβαλε τα γερμανικά συμφέροντα πάνω από την κοινή υπευθυνότητα. Η εξασθένιση όμως του ευρώ, ως συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης,  θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη γερμανική οικονομία. Την επιτυχία της Μέρκελ στα μάτια του κίτρινου τύπου, δε θα την πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Τώρα επιστρέφει στη χώρα της ως νικήτρια, τις συνέπειες όμως της στρατηγικής της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα τις δούμε στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: