Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΙΑΠΩΝΙΑ - Επίσημες αποκαλύψεις για τα μυστικά πυρηνικά των ΗΠΑ


Και επίσημα επιβεβαίωσε χτες η Ιαπωνία την ύπαρξη μυστικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ την περίοδο του λεγόμενου «Ψυχρού πολέμου», βάσει των οποίων επιτρεπόταν η υποτίθεται παράνομη είσοδος αμερικανικών πολεμικών πλοίων με πυρηνικά όπλα σε ιαπωνικά λιμάνια. Αυτό είναι το κεντρικό πόρισμα έρευνας που διενήργησε επιτροπή ειδικών με εντολή της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα, έπειτα και από τον αποχαρακτηρισμό πρώην απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων της δεκαετίας του '60 που φυλάσσονταν στις ΗΠΑ.


«Είναι θλιβερό η αποσιώπηση τέτοιων γεγονότων από το λαό για τόσο πολύ καιρό, ακόμη και μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κατσούγια Οκάντα, προσθέτοντας ότι στόχος της έρευνας ήταν η αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης στην ιαπωνική διπλωματία.
Μεταξύ άλλων δημοσιοποιήθηκε ότι οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι Τόκιο και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει μυστικά να επιτρέπουν στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές βάσεις της Ιαπωνίας δίχως πρότερη ενημέρωση των ιαπωνικών αρχών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα (1950-53). Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι τα αμερικανικά πλοία σταμάτησαν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα σε ιαπωνικά λιμάνια λίγο πριν το 1991...

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: