Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ ΣΕ ΣΚΟΠΕΛΟ, Β. ΕΥΒΟΙΑ - «Δονήσεις» σεισμολόγων- Περιμένουν σεισμό 6 ρίχτερ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Επιβεβαιώνεται η ανησυχία του blog μας μετά τον σεισμό της Χιλής για ντόμινο σεισμών σε όλο των κόσμο.


Δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν στις 4 και στις 5 παρά 5 χθες το πρωί, αντίστοιχα, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ βόρειας Εύβοιας και Σκοπέλου. Ιδιαίτερα η δεύτερη δόνηση έγινε αισθητή από τους κατοίκους του νησιού. Και οι δύο σεισμοί προέρχονται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ωστόσο, περισσότερη ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις των σεισμολόγων. Ο Ακης Τσελέντης από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δήλωσε στη ΝΕΤ ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρέπει να περιμένουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ στη Λαμία». Συνέστησε προσοχή.


Η ομάδα ΒΑΝ
«Ας έχουμε τον νου μας γιατί προφανώς και η ομάδα ΒΑΝ έχει κάποιες μικρές ενδείξεις. Αν δεν γίνει ο σεισμός», σχολίασε «μην τους πάρουμε με τις πέτρες γιατί τότε δεν θα μάθουμε ποτέ τίποτα. Χίλιες φορές να μας ενημερώνουν ανοιχτά για κάποια προγνωστικά, παρά να μη μας λένε τίποτα και να σκάσει το κακό. Ας είμαστε απλά έτοιμοι. Βάζα κάτω από τα ντουλάπια, βιβλιοθήκες πιο σταθερές, τηλεοράσεις καλά στερεωμένες κ.ά.», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η επιστημονική μελέτη της Ομάδας ΒΑΝ, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell στην Αμερική, καταλήγει στην επιστημονική εκτίμηση για επικείμενο σεισμό μεγέθους περίπου 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα ύστερα από ανάλυση των ηλεκτρικών σεισμικών σημάτων που έχουν ληφθεί από τους σταθμούς της ομάδας που βρίσκονται στη χώρα. Ο χώρος στον οποίο προσδιορίζεται ότι θα σημειωθεί η σεισμική δόνηση ξεκινά από τα δυτικά της Πελοποννήσου και καλύπτει ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Εντός της ζώνης είναι και μέρος των Επτανήσων. Τη μελέτη υπογράφει ο καθηγητής Π. Βαρώτσος.
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων» και συνέστησε «να απομακρύνουμε τα βαριά αντικείμενα από τα ψηλά ράφια και γενικά από κοντά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: