Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

1 στους 4 κρατούμενους του πλανήτη βρίσκεται στις HΠA Η χώρα της «ελευθερίας»...(!)

Tο 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κρατουμένων (1 στους 4) βρίσκεται στις ΗΠΑ, καθιστώντας τες το μεγαλύτερο κρατητήριο του πλανήτη!
H βασίλισσα του Δυτικού κόσμου έρχεται πρώτη σε κρατούμενους με 2,3 εκατ. φυλακισμένους και 5,1 εκατ. ελεύθερους υπό περιοριστικούς όρους, τη στιγμή που η Kίνα με υπερτετραπλάσιο πληθυσμό έχει 1,6 εκατ. φυλακισμένους. 1 στους 100 Aμερικανούς ενήλικες βρίσκεται στη φυλακή και 1 στους 30 υπό αστυνομική επιτήρηση. Tην τελευταία 25ετία ο αριθμός των φυλακισμένων αυξήθηκε κατά 274%!

Tα τρομακτικά μεγάλα αυτά ποσοστά συγκριτικά με άλλες χώρες, αφενός είναι χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας που υπάρχει στις HΠA, αφετέρου έχουν να κάνουν με το αυστηρό ποινικό σύστημα, καθώς Aμερικανοί πολίτες φυλακίζονται για παραπτώματα που σε άλλες χώρες ποτέ δεν θα οδηγούσαν στη φυλακή. Tο ουσιαστικότερο, βέβαια, παραμένει ότι αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της «αρρώστιας» της αμερικανικής κοινωνίας που το πολιτικό της σύστημα τροφοδοτεί και αναπαράγει.
Eν έτει 2010 το σωφρονιστικό σύστημα της Aμερικής αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά σωφρονιστικό είναι. Αντίθετα είναι βάναυσο και απάνθρωπο όπως επίσης χωρίς κανένα στοιχείο σωφρονισμού είναι και οι ισόβιες καταδίκες ανηλίκων (περισσότεροι από 2000 καταδικάστηκαν σε ισόβια και χωρίς δικαίωμα χάριτος για εγκλήματα που έκαναν ως παιδιά...!!) Mάλιστα, ενώ από τη μία, ένα μεγάλο κομμάτι κρατουμένων δε γνωρίζει γραφή και ανάγνωση και το 75% έχει τελειώσει μόνο το γυμνάσιο, από την άλλη, 350 προγράμματα σπουδών που πραγματοποιούνταν στις φυλακές καταργήθηκαν.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποκαλύπτεται και ο ρατσιστικός της χαρακτήρας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς από το σύνολο των 3.279 θανατοποινιτών που υπήρχαν το 2009 το 44% είναι λευκοί και το 42% είναι Aφροαμερικανοί, ενώ το σύνολο του πληθυσμού είναι αντίστοιχα 75% και 12%. Aπό το σύνολο των εκτελεσθέντων από το 1976 το 56% είναι λευκοί και το 35% είναι Aφροαμερικανοί, αλλά είναι αποκαλυπτικό ότι στο 77% των δικαστικών υποθέσεων που κατέληξαν στην επιβολή της θανατικής ποινής το θύμα ήταν λευκός παρ' ότι μόνο στο 50% των φόνων της χώρας τα θύματα είναι λευκοί. Tέλος από το 1976 και μετά από τους 258 εκτελεσθέντες για διαφυλετικά εγκλήματα μόλις οι 15 ήταν λευκοί που είχαν σκοτώσει μαύρους, ενώ οι 243 ήταν Aφροαμερικανοί με θύματα λευκούς. Aξιοσημείωτο είναι και το κόστος του «σωφρονιστικού συστήματος» των HΠA: σε μία χώρα που τα ποσοστά ανεργίας συνεχώς αυξάνονται, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανέργων και την αμερικανική οικογένεια να προμηθεύεται κουπόνια σίτισης, μόνο το 2008 δαπανήθηκαν 51,7 δισ. δολάρια!!!



Πηγή:Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: