Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Νο, gracias» για σύνταξη στα 67-Mαζικές διαδηλώσεις στην Ισπανία εναντίον της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων

Έπειτα από έξι χρόνια «κοινωνικής ειρήνης», χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας εναντίον της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων στα 67 από τα 65, όπως ισχύει σήμερα.


Πέραν των διαδηλώσεων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένσια, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες δέκα πόλεις, μετά το κάλεσμα των συνδικάτων UGT (Γενική Ένωση Εργατών) και CCOO (Επιτροπές Εργατών) με κεντρικό σύνθημα: «όχι στην αύξηση ηλικίας, η λύση δεν βρίσκεται στη μείωση της κοινωνικής προστασίας».  







Οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώνει το Reuters, λαμβάνονται ενώ η χρηματοπιστωτική αγορά παρακολουθεί τα ισπανικά ομόλογα (μαζί με εκείνα Πορτογαλίας και Ελλάδας) «ανησυχώντας» για τη δημοσιονομική της κατάσταση.
Κι άλλες διαδηλώσεις προβλέπονται στη Τζιρόνα, τη Λέριδα, την Ταραφόνα και την Τορτόσα στην Καταλωνία, το Λογρόνιο και το Οβιέδο στον βορρά και το Αλικάντε και το Καστελιόν, στα ανατολικά. Οι κινητοποιήσεις στη χώρα θα διαρκέσουν έως τις 6 Μαρτίου με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην Ανδαλουσία την Τετάρτη και στο Μπιλμπάο την Παρασκευή στο Μπιλμπάο.
Περίπου το 84% των Ισπανών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης του Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο να αυξήσει προοδευτικά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι η πρώτη φορά από την άνοδό του στη διακυβέρνηση της Ισπανίας, έξι χρόνια πριν, που ο Θαπατέρο βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις από την μεριά των συνδικάτων. Παρά την καλπάζουσα ανεργία, που αγγίζει το 20%, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι τώρα να περιορίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, με αντάλλαγμα να μην ενδώσει στις πιέσεις για ελαστικοποίηση της εργασίας.
«Απαραίτητες» οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, λέει ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκρινε την Τρίτη από τη Μαδρίτη «απαραίτητη» μία γενική μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Όντως υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα γενικά, ενόψει του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και του χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας στις χώρες της ΕΕ» ανέφερε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουις Ροντρίγκες Θαπατέρο.

«Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να κάνουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θέλουμε δικαιολογημένα να διατηρήσουμε στο μέλλον» πρόσθεσε.

Διαμάχη έχει ξεσπάσει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αύξηση των νόμιμων ορίων συνταξιοδότησης και για την επιμήκυνση του αριθμού των ετών καταβολής εισφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος τις επόμενες δεκαετίες.


Πηγές:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: