Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Χαίρε πνεύμα "αριστερό", "προοδευτικό" και ...εργοδοτικό!

Όταν ένα αστικό σύστημα έχει δεξιά κυβέρνηση και αριστερή ή προοδευτική διανόηση τότε είναι ευτυχισμένο! Είπε κάποιος κάποτε και είχε απόλυτο δίκιο!
Όταν είσαι χορτασμένος τότε εύκολα μιλάς για πνευματικές ελευθερίες, για πνευματικά δικαιώματα, για προστασία προοδευτικών εκδοτικών οίκων με "σημαντική συμβολή" στο προοδευτικό βιβλίο, για διάλογο μεταξύ απολυμένου και εργοδότη, για λάθη, για παρεξηγήσεις, για λυπηρά γεγονότα κ.λπ. κ.λπ., ντυμένα όλα αυτά με το μανδύα της αριστεράς και της προόδου!!! Και του πνεύματος που είναι έξω και πάνω από την ύλη, θα προσθέταμε επίσης.
Υπερασπίζονται οι ...καλοί μας διανοούμενοι* τον επιχειρηματία της ΑΓΡΑ, συνεπικουρούμενοι από την ΑΥΓΗ**, για τη σημαντική και σπουδαία του συμμετοχή και το σεβασμό που επέδειχνε τόσα χρόνια στους εργαζόμενους. Ξεχνώντας ότι η συμβολή αυτή θα ήταν ανύπαρκτη και οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να εκδίδουν τις πνευματικές τους δημιουργίες αν δεν υπήρχαν αυτοί οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδι (χωρίς συμμετοχή στα κέρδη του ...προοδευτικού εργοδότη βεβαίως)! Ξεχνώντας ότι όσο "προοδευτικός και αριστερός" και αν είσαι όταν είσαι επιχειρηματίας σημαίνει ότι από τη θέση σου είσαι εργοδότης και σαν τέτοιος θα λειτουργήσεις θες δε θες! Οπότε είσαι απέναντι στους εργαζόμενους.
Έχει γεμίσει ο τόπος από επιχειρηματίες στο χώρο του βιβλίου που από την περίοδο του '70 πουλάνε προοδευτικότητα και αριστεροσύνη όντας παράλληλα και τυπικοί εργοδότες, ενίοτε και από τους πιο σκληρούς, γιατί πως να το κάνουμε καπιταλιστική επιχείρηση έχουν, καπιταλιστές θα είναι και αυτοί, αλλιώς θα το έκλειναν το μαγαζί. Πρωτοπόροι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων έχουν αποδειχθεί αρκετοί από αυτούς.
Έχει γεμίσει ο τόπος και από διανοούμενους που επίσης πουλάνε αριστερό παρελθόν ή και ...παρών (α ρε αριστερά τι τραβάς!) που μιλάνε για τα πάντα με ύφος υψηλού αμφισβητία, με μεγάλα λόγια, πολλές φορές και ..."επαναστατικά" αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρουν θέση τότε βγάζουν το πραγματικό τους εαυτό. Αυτόν του βολεμένου στο σύστημα που το "αμφισβητούν" όσο αυτό τους επιτρέπει.Φαινόμενο της εποχής μας είναι διανοούμενοι να βγαίνουν και να τα βάζουν με το λαό που αντιστέκεται γιατί τους ξεβολεύει από τον ιδεατό κόσμο που έχουν φτιάξει γύρω τους.Να θυμηθούμε το μεγάλο μας συνθέτη με το ένδοξο αριστερό παρελθόν που σε κάθε κρίσιμη στιγμή δεν αρνείται τη χείρα βοήθειας προς το σύστημα; Nα θυμηθούμε τους πανεπιστημιακούς που στο όνομα της πρόοδου και της αριστεράς καταφέρονται ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και το άσυλο; Nα θυμηθούμε τις περσινές υπογραφές και διαμαρτυρίες γιατί κάποιοι "αγροίκοι" εν μέσω ξεσηκωμού της νεολαίας τόλμησαν να διακόψουν θεατρικά έργα που κατά τα άλλα προκαλούσαν την ...κοινωνία ή τηλεοπτικές εκπομπές χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του Αλέξανδρου "τραγικό συμβάν"; Ή τη γνωστή αμφισβητία συγγραφέα που όπου βρεθεί και σταθεί τα βάζει με τους άξεστους βιβλιοϋπάλληλους που δε σέβονται τη πώληση της πνευματικής δημιουργίας αποκλείοντας βιβλιοπωλεία; Ή το γνωστό κατάπτυστο κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα της ...ταξικής αριστεράς με το πέπλο της ελευθερίας του ανώνυμου συγγραφέα;
Έχουν βολευτεί με την εικόνα τους. Κοιτάζονται στο καθρέφτη και είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και από αυτό που βλέπουν ή νομίζουν ότι είναι. Αλλά όπως λέει και ο Πίντερ:
"Οταν κοιτάμε σε έναν καθρέφτη νομίζουμε ότι η αντανάκλασή μας είναι ακριβής. Αλλά αν μετακινηθούμε κατά ένα χιλιοστό, η εικόνα αλλάζει. Ουσιαστικά κοιτάμε μια ατελείωτη σειρά αντικατοπτρισμών. Ομως, κάποιες φορές ο συγγραφέας οφείλει να σπάσει τον καθρέφτη - γιατί η αλήθεια μάς κοιτά στα μάτια από την άλλη πλευρά αυτού του καθρέφτη."
Η έκδοση βιβλίων για τα κινήματα, ανθρώπων που έχουν κάτι να πουν για την αριστερά, βιβλίων που αμφισβητούν και κοντράρουν το σύστημα δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μένει ο κάθε εργοδότης στο απυρόβλητο.
Στη σύγκρουση εργοδότη και εργαζομένων δεν υπάρχει μέση λύση και ίση στάση. Ή με τον ένα θα είσαι ή με τους άλλους. Όσο "προοδευτικός ή αριστερός" και να είναι ο πρώτος!
Ευτυχώς όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά στο χώρο του βιβλίου. Αυτών που βγήκαν και υπερασπίστηκαν τον Παλαιστίδη και τους συναδέλφους του (Μια απόλυση στο χώρο του βιβλίου)
Αναδημοσιεύουμε τα σχετικά κείμενα και ας βγάλει ο καθένας τα συμεράσματά του:
ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ * 17/02/2010 
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν. Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους. Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό. 
Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, συγγραφέας, ομοτιμος καθηγητής ΑΠΘ ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, συγγραφέας ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ιστορικός ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, ζωγράφος ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, γιατρός, ζωγράφος ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ, ζωγράφος ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΕΛΙΑΛΗΣ, γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, συγγραφέας, ιστορικός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ, συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, μεταφραστής, επιμελητης εκδόσεων, δημοσιογράφος ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΩΚΟΣ, καθηγητής ΑΠΘ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΤΑΤΑΣ, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, συνθέτης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, βυζαντινολόγος ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ, βυζαντινολόγος ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, φωτογράφος ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, συγγραφέας ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, συγγραφέας, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, μεταφράστρια ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ, μεταφράστρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, καλλιτέχνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος ΜΑΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, γκαλερί BERNIER/ELIADES

AΥΓΗ**
Όχι στον διασυρμό της "Άγρας"
Κρημνιώτη Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/02/2010
Οι εκδόσεις Άγρα αναμφισβήτητα έχουν διανύσει και εξακολουθούν να διανύουν σημαντική πορεία στο χώρο του βιβλίου με αξιοπρόσεκτο ρόλο στην εγχώρια πνευματική ζωή. Το τελευταίο διάστημα, μετά την απόλυση του εργαζόμενου και συνδικαλιστή Ντίνου Παλαιστίδη, ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στη δίνη μιας απόφασης άδικης για τον εργαζόμενο ακόμα περισσότερο άδικης για τον ίδιο και την ιστορία του. Ο Σταύρος Πετσόπουλος έχει να καμαρώνει για πολλές επιλογές του στη μέχρι τώρα διαδρομή της Άγρας. Σίγουρα δεν μπορεί να καμαρώνει για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη. Ωστόσο, το λάθος αυτό του εκδότη δεν μπορεί ούτε να αναιρέσει ούτε να ισοπεδώσει τη διαδρομή τόσων χρόνων και τέτοιας ποιότητας του εκδοτικού του οίκου. Όσο λυπηρό, άστοχο, άδικο είναι να απολύεται ένας εργαζόμενος και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά, άλλο τόσο ενοχλητικό, αντιπνευματικό και αντιαισθητικό είναι να τσαλακώνεται έτσι χωρίς περίσκεψη, με αφίσες και προτροπές σε συγγραφείς να αποσύρουν τα βιβλία τους από την Άγρα, μια ιδιαίτερη παρουσία στα εκδοτικά αλλά και πνευματικά πεπραγμένα αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: