Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Δεσμεύσεις για ακόμη αγριότερα μέτρα


Εφιαλτικές οι προοπτικές που χαράζουν για τους εργαζόμενους οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ
Η διάσωση του ελληνικού κεφαλαίου προϋποθέτει την ολοσχερή χρεοκοπία του ελληνικού λαού. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει και μετά τη χτεσινή απόφαση του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, η οποία κηρύσσει με τον πιο επίσημο τρόπο την κλιμάκωση του ολοκληρωτικού πολέμου κατά του ελληνικού λαού. Πόλεμο, στον οποίο συμπαρατάσσεται το μαύρο μέτωπο της ελληνικής και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, με εκτελεστές, στο εσωτερικό της χώρας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. και στο εξωτερικό την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, το ΔΝΤ. Πρόκειται για αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε απόλυτη φτώχεια πολλά εκατομμύρια πολιτών και θα οξύνουν περαιτέρω το πρόβλημα της ανεργίας.
Το εύρος των «πολεμικών επιχειρήσεων» καλύπτει τα πάντα:
  • Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, ΙΧ αυτοκίνητα)
  • Νέες περικοπές των μισθών
  • Επανεξέταση των καταβολών σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας
  • Νέα αντιδραστικά μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα
  • Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας
  • Νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων)
  • Νέα προνόμια στην ολιγαρχία.
Οι αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας ήταν σχεδόν αναμενόμενες, αφού τα κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επιλογές που από κοινού προωθούν με την ΕΕ. Με σχετικές του δηλώσεις από το Σάββατο ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με δήλωσή του τόνιζε:
«Με το επιχείρημα ότι "αναγκάζεται να πάρει δυσάρεστα μέτρα εξαιτίας της λεηλασίας των ταμείων από τη ΝΔ", η κυβέρνηση συγκαλύπτει την προαποφασισμένη από την ίδια και την ΕΕ πολιτική να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, που ήταν και είναι πολιτική και της ΝΔ. Ας βγάλει ο λαός συμπεράσματα».
Απόφαση σταύρωσης
Η εφιαλτική για τα λαϊκά στρώματα απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ απειλεί στη ρίζα της τη λαϊκή οικογένεια, καθώς επιδιώκουν συνειδητά να γυρίσουν τον ελληνικό λαό πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και υψηλής κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και παράλληλα να αποκατασταθούν οι «ανισορροπίες» που εμφανίζονται σήμερα στο σύστημα της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού που διεξάγεται μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου κατά κύριο λόγο.
Η φράση «νέα μέτρα» κυριαρχεί σε όλες τις παραγράφους της απόφασης του ΕΚΟΦΙΝ. Συγκεκριμένα ζητείται να ληφθούν:
  • Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 του Μάη 2010, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από τη χτεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ.
  • Στο διάστημα αυτό, θα κριθεί κατά πόσο - σύμφωνα με την κοινοτική ορολογία - υπήρξε «αποφασιστική δράση» από την κυβέρνηση για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
  • Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιοοικονομικών στόχων του 2010.
  • Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν ως τα τέλη του 2010.
  • Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Στην απόφαση όμως επισημαίνεται ότι στο βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος, επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει, στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 του Μάρτη, πρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 θα επιτευχθούν...
Αλλά η σχιζοφρένεια δε σταματά εδώ. Αυτά που ανακοινώθηκαν ήταν μόνο η εισαγωγή, καθώς στη συνέχεια επισημαίνεται: «Είναι επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιοοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΟΦΙΝ καλεί την Ελλάδα «να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, αρνήθηκε, με τη χρήση υπεκφυγών, να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει στην κατάργηση του 14ου μισθού. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διά της διολίσθησης, απέφυγε να δεσμευτεί περί του αντιθέτου. Τη στιγμή που οι διαρροές από τις Βρυξέλλες οργιάζουν για την... ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων και ενώ ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ ζήτησε ευθέως την προηγούμενη Δευτέρα «μείωση δημόσιων δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας(;) και αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια», ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, πόσο μάλλον σε αυτή την κατεύθυνση στην οποία αναφέρεσθε» (σ.σ. στην κατάργηση του 14ου μισθού).
Οταν του επισημάνθηκε ότι δεν αποκλείει την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, απάντησε ότι «είναι μία κατεύθυνση, στην οποία δεν έχουμε πρόθεση να πάμε»(!) ενώ με πομπώδες ύφος πρόσθεσε ότι «μπορώ να πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων. Με κάθε τρόπο...». Περί της ταμπακιέρας τσιμουδιά.
Και πώς να δεσμευτεί κατηγορηματικά, όταν στη συνέχεια ανέφερε:«Ταυτόχρονα, όμως, να μην ξεχνάμε, ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η διαδικασία είναι ότι εν τέλει οι αποφάσεις, για τα όποια επιπλέον μέτρα κριθεί ότι πρέπει να παρθούν, παίρνεται με ειδική πλειοψηφία χωρίς την ψήφο του κράτους - μέλους που αφορά. Και αυτό δεν μπορούμε παρά να το συνυπολογίσουμε». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οχυρώνεται πίσω από το «επιχείρημα» ότι τις αποφάσεις για τα καταιγιστικά μέτρα δε θα τα λάβει η ίδια, αλλά μία ειδική πλειοψηφία του ΕΚΟΦΙΝ, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος ενόψει του ΕΚΟΦΙΝ, την Κυριακή, τονίζεται:
<< Κυβέρνηση και ΕΕ εξαπατούν και εκβιάζουν το λαό, για να σκύψει το κεφάλι. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ, τα έχουν υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η κρίση αξιοποιείται για να τα επιταχύνουν. Γι' αυτό και οι καπιταλιστές χειροκροτούν, ενώ η κυβέρνηση παριστάνει την αντιστασιακή.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: