Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Φωτορεπόρτερ ελεύθερος μετά από φυλάκιση

Οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν ελεύθερο φωτογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ που κρατείτο επί ενάμισυ χρόνο, χωρίς κατηγορίες. Ο αμερικανικός στρατός άφησε ελεύθερο σήμερα έναν φωτογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ στο Ιράκ, ο οποίος κρατείτο εδώ και ενάμισυ χρόνο, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία.
Ο Ιμπραχίμ Τζάσαμ Μοχάμεντ, ένας Ιρακινός που συνεργαζόταν ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ με το πρακτορείο Ρόιτερ προμηθεύοντας το με φωτογραφίες και βίντεο, είχε συλληφθεί στο σπίτι του στην πόλη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης, ύστερα από επιδρομή των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων, το Σεπτέβριο του 2008.
Η περίπτωση του Τζάσαμ δεν είναι η μοναδική, καθώς από την αμερικανική εισβολή του 2003 και μετά, αρκετοί από τους ιρακινούς δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί κατά καιρούς από τον αμερικανικό στρατό και συχνά κρατούνται επί μήνες χωρίς να τους απαγγέλλεται καμία κατηγορία, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων.
Ο αμερικανικός στρατός διαβεβαίωνε ότι ο Τζάσαμ αποτελεί "απειλή για την ασφάλεια", αρνούνταν ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία για τους λόγους της σύλληψης και της μακράς κράτησής του.
Ένα μήνα πριν από τη σύλληψη του Τζάσαμ, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν συλλάβει για τρίτη φορά έναν εικονολήπτη του Ρόιτερ, τον Άλι Μασχαντάνι και τον κράτησαν επί τρεις εβδομάδες, χωρίς να του απαγγείλουν καμία κατηγορία. Την προηγούμενη φορά που είχε συλληφθεί, το 2005, ο Μασχαντάνι είχε παραμείνει κρατούμενος επί πέντε μήνες, επίσης χωρίς να απαγγελθεί εναντίον του καμία κατηγορία.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: