Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Νέα μεγάλη επιχείρηση στο Αφγανιστάν.Θα υπάρξουν απώλειες δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας


Νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν ξεκινά εντός των ημερών στα νότια του Αφγανιστάν με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4 χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπομπ Έινσγουορθ, μιλώντας στα ΜΜΕ προειδοποίησε τη χώρα να περιμένει απώλειες στους κόλπους των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 4.000 οπλίτες των βρετανικών δυνάμεων-που ανέρχονται σε 9.500 στο Αφγανιστάν-πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία εκτεταμένη επιχείρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τον αφγανικό στρατό με την κωδική ονομασία Μουστάρακ (Μαζί), η οποία θα διεξαχθεί στην κοιλάδα Μαρτζά, στην επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν. Εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν το 2001.

Ήδη εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
«Φυσικά, οι απώλειες είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένουμε όταν εμπλεκόμεθα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Αμύνης Μπομπ Έινσγουορθ στα μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι συνολικά 253 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την επέμβαση των Δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, το 2001.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ασφαλές περιβάλλον και δεν έχει σημασία πόσο επενδύουμε σε εξοπλισμό και υλική υποδομή για τα στρατεύματά μας. Ποτέ δεν μπορούμε να καταστήσουμε πλήρως τις επιχειρήσεις αυτές τελείως απαλλαγμένες από κάθε κίνδυνο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
Χθες, ο αμερικανός διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Μακ Κρίσταλ τόνισε πως η επιχείρηση στόχο έχει να στείλει στους στασιαστές ένα «ηχηρό μήνυμα» πως η Καμπούλ θέλει να θέσει την περιοχή υπό τον έλεγχό της.

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: