Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για της εξελίξεις στην οικονομία και το Αιγαίο



Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων γνωρίζει καλά τα προβλήματά της και δεν έχει ανάγκη την δική μας ενημέρωση. Ωστόσο υπάρχει μια σκόπιμη προσπάθεια να  μπερδευτεί ο ελληνικός λαός για το τι εξελίσσεται σήμερα, πού βρίσκεται το πρόβλημα της κρίσης και της καταιγίδας των  μέτρων που πάρθηκαν και που θα παρθούν στην πορεία.
Όλα αυτά τα οποία λέει η κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα είναι θύμα κερδοσκόπων είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί; Γιατί κερδοσκόποι υπάρχουν δεν είναι όμως, κάποια εξωγήινα τέρατα, κάποια εξωευρωπαϊκά τέρατα. Είναι οι ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ που το καθένα ενδιαφέρεται για πάρτη του, να εξασφαλίσει τους δικούς του επιχειρηματίες. 


Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων γνωρίζει καλά τα προβλήματά της και δεν έχει ανάγκη την δική μας ενημέρωση. Ωστόσο υπάρχει μια σκόπιμη προσπάθεια να  μπερδευτεί ο ελληνικός λαός για το τι εξελίσσεται σήμερα, πού βρίσκεται το πρόβλημα της κρίσης και της καταιγίδας των  μέτρων που πάρθηκαν και που θα παρθούν στην πορεία.
Όλα αυτά τα οποία λέει η κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα είναι θύμα κερδοσκόπων είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί; Γιατί κερδοσκόποι υπάρχουν δεν είναι όμως, κάποια εξωγήινα τέρατα, κάποια εξωευρωπαϊκά τέρατα. Είναι οι ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ που το καθένα ενδιαφέρεται για πάρτη του, να εξασφαλίσει τους δικούς του επιχειρηματίες. Είναι ο ανταγωνισμός κρατών μελών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, την Κίνα και με άλλες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά. Επομένως είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που σήμερα κερδοσκοπεί για ίδια συμφέροντα.
Η κυβέρνηση αυτό που θέλει σήμερα είναι η πολιτική στήριξη, είτε της ΕΕ είτε των ΗΠΑ και του ΔΝΤ. Παίζει ανάμεσα στις αντιθέσεις και θέλει την πολιτική στήριξη για έναν και μόνο λόγο. Για να περάσει τα αντεργατικά, αντιαγροτικά, γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα μέσα στην Ελλάδα χωρίς αντίσταση. Με το λαό να νομίζει ότι πρέπει να συνεισφέρει και ότι συνεισφέρει ισότιμα για να κλείσουν τα ελλείμματα και το χρέος τα οποία βεβαίως δεν τα δημιούργησε ο ελληνικός λαός. Αυτό το παιχνίδι που φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση, πότε πάω με τον ένα άξονα, πότε με τον άλλο, τώρα «γλιστράω» πιο πολύ προς της ΗΠΑ για να εκβιάσω πχ. την Γερμανία ή τη Γαλλία, αυτό το παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι που στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού, εναντίον όλων των λαών και δεν πρέπει αυτός ο αποπροσανατολισμός, ότι δήθεν η Ελλάδα είναι περήφανη και αντιστέκεται στις πιέσεις, να περάσει.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πίσω από αυτές τις λεγόμενες πιέσεις και πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης αν θα στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς της ΗΠΑ ή την ευρωένωση, υπάρχει το πρόβλημα της συμφωνίας για το Αιγαίο, για το Κυπριακό, τις συμφωνίες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναφέρομαι στην ίδια την Κύπρο, και τις συμφωνίες για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια. Πολύ φοβόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα ελλείμματα και τα χρέη, προσπαθεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι οι συμφωνίες οι οποίες φαίνεται έχουν δρομολογηθεί είναι συμφωνίες που θα έχουν και οικονομικές και πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες. Θα στραφούν εναντίον του ελληνικού λαού και γενικότερα μπορούν να δυναμιτίσουν έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων τα επόμενα χρόνια στην περιοχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει τον κέρβερο, ότι τάχα αντιστέκεται και έχει μια ενεργητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, κάνει κυριολεκτικά την πάπια για τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο που πραγματοποιούνται από την πλευρά της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Άνδρο.
Το πακέτο λοιπόν από τον 14ο μισθό που απειλείται, από το ΦΠΑ και την βενζίνη που αν ανέβουν παραπέρα θα τινάξουν στον αέρα το εργατικό, το αγροτικό το λαϊκό εισόδημα, το πρόβλημα λοιπόν αυτό είναι αλληλένδετο και με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη κατάσταση στα Βαλκάνια, ακόμα και με την πορεία του Κυπριακού.   
Να γιατί το ΚΚΕ λέει ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας πάντα ως αιχμές βεβαίως τα κοινωνικά του δικαιώματα, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, τα συνταξιοδοτικά και τα λοιπά, πρέπει να αντιπαρατεθεί με το σύνολο της πολιτικής και να μην πέσει στην παγίδα της λογικής της κυβέρνησης: Επιλέγουμε είτε την ευρωένωση, είτε το ΔΝΤ. Τα μέτρα εναντίον των εργαζομένων θα είναι ακριβώς τα ίδια. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι αυτής της ψευδεπίγραφης από την κυβέρνηση επίκλησης των πιέσεων για να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα ένας νόθος πατριωτισμός. Για εμάς υπάρχει πατριωτισμός αλλά ταυτίζεται με τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, των γυναικών και της νεολαίας.
Εφ' όλης της ύλης λοιπόν αντεπίθεση και ο λαός με κάθε τρόπο, με αφετηρία τον τόπο δουλειάς και την γειτονιά του πρέπει να δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να νομιμοποιήσει στην συνείδησή του αυτά τα μέτρα.
Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση λέει ότι αν τηρηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας ενδεχομένως να είναι και αρκετό. Θεωρείται ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αποπροσανατολιστική; Θέλει να αφήσει στο πίσω μέρος τα νέα μέτρα;
Η κυβέρνηση προεκλογικά έλεγε πως χρειάζεται απλώς ένα νοικοκύρεμα και με το νοικοκυριό στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν ήξερε και πάρα πολύ καλά την κατάσταση που υπήρχε. Όταν λέει λοιπόν ότι αρκεί το πρόγραμμα σταθερότητας, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό για τα νέα μέτρα που θα ‘ρθουν. Η ίδια έχει πει ότι θα κάνει συνεχείς προσαρμογές και θα αλλάζει μέχρι και τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ μέχρι τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού έχει μειώσει, δηλαδή των ηλικιωμένων ανθρώπων, των φτωχών των χαμηλοσυνταξιούχων που έκαναν μια εβδομάδα ή δέκα μέρες διακοπές. Εδώ ακόμα δεν επιχορηγεί τα αθλητικά σωματεία των αναπήρων. Έχει κάνει τεράστιες περικοπές. Αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα, αυτό είναι φονική επίθεση εναντίον του λαού. Το νοικοκύρεμα αλλού πρέπει να το κάνει. Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν παραγγελίες σε ναυπηγεία στην Ασία για την κατασκευή νέου αριθμού πλοίων που θα αυξήσουν το στόλο τους, αυτοί είναι οι «πατριώτες». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σκέφτεται τι θα κάνει τα ναυπηγεία, και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σκέφτεται τη συρρίκνωση μέχρι και την πώληση δηλαδή το κλείσιμο.
Γιατί ο λαός πρέπει να πληρώσει λοιπόν; Στο μέτωπο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ πρέπει να αντιταχθεί το λαϊκό μέτωπο των εργαζομένων και επίσης πρέπει να εξουδετερωθούν και όλες εκείνες οι ψεύτικες προτάσεις ότι με μια άλλη διαχείριση ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: