Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Πάντα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, λένε οι ΗΠΑ για τη σφαγή αμάχων στο Αφγανιστάν


Ο πόλεμος είναι πόλεμος και έχει παράπλευρες απώλειες. Κάπως έτσι σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς το θάνατο 27 αμάχων, σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των πολιτών στο Αφγανιστάν, όμως επεισόδια όπως η αεροπορική επιδρομή από την οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι την Κυριακή είναι στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο, δήλωσε ο Γκέιτς.REUTERS-Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς
REUTERS-Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς

Ο πόλεμος είναι πόλεμος και έχει παράπλευρες απώλειες. Κάπως έτσι σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς το θάνατο 27 αμάχων, σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των πολιτών στο Αφγανιστάν, όμως επεισόδια όπως η αεροπορική επιδρομή από την οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι την Κυριακή είναι στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο, δήλωσε ο Γκέιτς.


Παράλληλα, υπερασπίσθηκε τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα, στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, λέγοντας χαρακτηριστικά:


«Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες».


Ο ίδιος τόνισε πως οι αμερικανικές προσπάθειες για να κατατροπωθούν οι Ταλιμπάν περιπλέκονται από την τακτική των ανταρτών να χρησιμοποιούν «αμάχους πολίτες ως προκάλυψη».

«Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Απλώς δηλώνω πως αυτού του είδους τα πράγματα, από πολλές απόψεις, είναι συμφυή με τον πόλεμο. Είναι αυτά που κάνουν τον πόλεμο τόσο αποτρόπαιο» τόνισε ο Γκέιτς.

Πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτίων για τους θανάτους αμάχων και πως «θα αντληθούν μαθήματα, τα οποία θα έχουν εφαρμογή στο μέλλον».

Επίσης, τόνισε πως ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ εργάζεται σκληρά για να αποφύγει αμερικανικές απώλειες έπειτα από ένα «πολύ σκληρό Σαββατοκύριακο», στο οποίο εννέα Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στη Μάρτζαχ και άλλοι δύο έξω από την Κανταχάρ.

Η επιδρομή του ΝΑΤΟ έγινε τη Δευτέρα και είχε στόχο τρία μικρά λεωφορεία που κατευθύνονταν από την πόλη Ουρουζγκάν στην επαρχία Κανταχάρ. Η Συμμαχία θεωρούσε ότι στα οχήματα επέβαιναν ένοπλοι αντάρτες, αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για αμάχους.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν καταδίκασε την επιδρομή και ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: