Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις Αλ.Τσίπρα, Χοσε Λουις Σεντεγια και Καγιο Λαρα - συνέντευξη Τύπου σε Ισπανικά ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Χ. Γολέμη  (Διευθυντή του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς») και  Γ. Μπουρνού (Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Υπεύθυνο του Τμ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής), δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους στην Ισπανία, συναντήθηκαν σήμερα  με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας, Jose Luis Centella και τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κάγιο Λάρα.




Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Χ. Γολέμη  (Διευθυντή του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς») και  Γ. Μπουρνού (Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Υπεύθυνο του Τμ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής), δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους στην Ισπανία, συναντήθηκαν σήμερα  με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας, Jose Luis Centella και τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κάγιο Λάρα.
Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΙ δυνάμεις της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Νότου ξεκινάμε μια δύσκολη , αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια. Να μην αφήσουμε τις δυνάμεις τoυ κερδοσκοπικού κεφαλαίου να συρρικνώσουν κοινωνικές κατακτήσεις που εδώ και δεκαετίες κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου θα βγουν στην αντεπίθεση και θα απαιτήσουν από την Ε.Ε. απ΄  όλους όσους κέρδιζαν και θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία, να κάνουν πίσω και να δώσουν τη δυνατότητα στους λαούς να ζήσουν με προοπτική ευημερίας.
Οι συναντήσεις που είχαμε τις δύο αυτές μέρες και με την πορτογαλική Αριστερά και  με την ισπανική Αριστερά καταλήγουν σ΄έναν κοινό τόπο. Ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη. Και αυτή την εναλλακτική προοπτική είμαστε αποφασισμένοι να την αναδείξουμε με κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα.
ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΣΕΝΤΕΓΙΑ :  Έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας με τη βεβαιότητα ότι θα δουλέψουμε μαζί, θα παλέψουμε μαζί, εργάτες και εργαζόμενοι, εκεί και εδώ, ώστε να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση.
ΚΑΓΙΟ ΛΑΡΑ: Έναν αδελφικό χαιρετισμό στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ με την απόλυτη σιγουριά και εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να αντισταθούμε στην κρίση την οποία μας έχουν επιβάλει οι κερδοσκοπικές αγορές, οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε., τα συντηρητικά κόμματα αλλά και τα κόμματα που αυτοαποκαλούνται σοσιαλδημοκρατικά. Είμαι σίγουρος πως με κοινές δράσεις οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις λύσεις που προτείνουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση ώστε να μην την πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι που δεν τη δημιουργήσαμε.
Αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα ισπανικά ΜΜΕ, ο Αλ Τσίπρας τόνισε:
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για την άμεση ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων της Αριστεράς στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και όχι μόνο της Αριστεράς, όλων των κοινωνικών δυνάμεων, για να αναδειχτεί μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. ;Eχει να κάνει με την ίδια τη δομή οικοδόμησης της Ε.Ε.. Και σήμερα αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, ως πρώτη στη λίστα, ως πειραματόζωο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών. Αύριο στη θέση της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία και δεν ξέρουμε ποια άλλη χώρα έχει σειρά.
Η διεθνής οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ισπανία. Αυτοί που τη δημιούργησαν θέλουν να την αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ισχυρών. Και οι αγορές τρομοκρατούν και οι κυβερνήσεις που ευθύνονται γι αυτή την κατάληξη σήμερα απειλούν με ακόμη πιο σκληρά μέτρα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Πριν φύγουμε από την Ελλάδα μιλούσαν για την ανάγκη να κοπεί ο 14ος μισθός. Σήμερα το πρωί έχουν ξεχάσει τον 14ο μισθό και μιλούν για τον 13ο. Αύριο, που θα γυρίσω, δεν ξέρω τί άλλο μπορούν να σκεφτούν.
Αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό. Όταν στις αγορές δίνεις το ένα χέρι θα σου ζητήσουν και το δεύτερο. Και αφού οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δηλώνουν απόλυτη υποταγή στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών, ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός δράσης των εργαζόμενων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που θα δώσει  ένα σήμα στην κοινή ευρωπαϊκή γνώμη, ότι οι κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης  που με θυσίες κερδήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να εξανεμιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: