Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Παράδειγμα διεθνιστικής ...αλληλεγγύης!!!

Εχθές δημοσίευσα στο blog μας ένα κείμενο (εδώ)της Προλεταριακής Σημαίας που αναφερόταν στον επαναστατικό αγώνα των λαών της Νότιας Ασίας (Νεπάλ, Ινδία. Μπουτάν). Το κείμενο αυτό έκανε, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, κριτική για τη στάση του συνόλου της αριστεράς της χώρας μας απέναντι στους λαούς αυτούς που με το όπλο στο χέρι, με αντάρτικο, όχι μόνο αντιστέκονται στις αστικές τάξεις των χωρών τους και των ιμπεριαλιστών αλλά έχουν φτάσει ακόμη και να διεδικούν την εξουσία (π.χ. Νεπάλ) ή να το λιγότερο να δημιουργούν πολύ σοβαρές ανησυχίες και αντιδράσεις από μεριάς των αστικών τους τάξεων και του ιμπεριαλισμού. Στην Ινδία και στο Νεπάλ υπάρχει η ...ιδιαιτερότητα(;) ότι το πρώτο λόγο στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος τον έχουν κόμματα που αυτοαποκαλούνται κομμουνιστικά. Σε κρατίδια της Ινδίας αποτελούν τη κυβέρνηση, στο Νεπάλ είναι επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με αστικά κόμματα και συνεργάζονται άψογα με την Ινδία η οποία έχει αρχίσει ήδη να καταλαμβάνει εδάφη του. Και στις δυό περιπτώσεις η στάση των κομμάτων αυτών δεν έχει να κάνει απλώς με διαφορές απόψεων περί τακτικής και στρατηγικής. Συμμετέχουν πολύ ενεργά στο πλευρό των αστικών τάξεων τους, συνεργάζονται στενά με τους Αμερικάνους, Ινδούς και Κινέζους ιμπεριαλιστές στο χτύπημα των λαϊκών κινημάτων με πολύ σκληρές μεθόδους.

Σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα δεν έχει ακόμη καταφέρει όχι μόνο να συνέλθει από την ήττα, που επιστέγασμά της ήταν οι καταρρεύσεις του '89 - 90, αλλά ούτε καν να καταλήξει στο τι έφταιγε, το φαινόμενο της Νότιας Ασίας θα έπρεπε σε κάθε αριστερό και κομμουνιστή να αποτελεί αντικείμενο έντονης προσοχής και πεδίο έκφρασης αλληλεγγύης σε λαούς που κόντρα στο ρεύμα παλεύουν ένοπλα διεδικώντας ακόμη και την εξουσία, ανεξάρτητα από επιφυλλάξεις, απόψεις και ανησυχίες. Το "παράδοξο" μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι παρ' όλο που τα κυβερνητικά κόμματα αυτοαποκαλούνται κομμουνιστικά, στα λαϊκά κινήματα ηγούνται ή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κομμουνιστικά κόμματα(ΕΚΚΝεπάλ(μαοϊκό) & ΚΚΙνδίας(μαοϊκό))! Κόμματα που προέρχονται από τη τάση αυτή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που στο παρελθόν αρνήθηκε τη λεγόμενη στροφή του 20ου Συνέδριου του ΚΚΣΕ το '56 και σε μια πορεία συντάχθηκαν με την πάλη του κινέζικου κόμματος κατά του αναθεωρητισμού (ρεβιζιονισμού). Είναι τα κόμματα που αποκαλούνται μαοϊκά (προσωπικά αλλά και ως ΚΚΕ(μ-λ) δεν υιοθετούμε τον όρο αλλά προτάσουμε το μ-λ, αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση).
Στην Ελλάδα λοιπόν σχεδόν καμία αριστερή οργάνωση ή κόμμα δεν έχει πει κάποια έστω καλή κουβέντα. Και όχι μόνο αυτό αλλά σε πολλές περιπτώσεις καραδοκούν μπας και γίνει κάποιο "στραβοπάτημα" για να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης των κομμάτων που ηγούνται του αγώνα!!! Ακόμη και το Μ-Λ ΚΚΕ!!!
Το δε ΚΚΕ το οποίο με το τελευταίο του συνέδριο ισχυρίζεται και προσπαθεί να μας πείσει ότι πλέον καταδίκασε την αναθεωρητική στροφή μετά το 20o συνέδριο και τη λεγόμενη αποσταλινοποίηση ( το πέπλο της αποκομμουνιστικοποίησης κατά τη γνώμη μου) κρατά μια στάση εχθρική απέναντι σε αυτά τα κινήματα και αλληλεγγύης στα αδελφά του κόμματα του Νεπάλ (ΚΚΝ (ΕΜΛ) που έχει την πρωθυπουργία, γι' αυτό και οι συχνές συνεδριάσεις του ΠΣΕ στο Κατμαντού) και της Ινδίας ( ΚΚΙ & ΚΚΙ(Μαρξιστικό) κυβερνητικά σε αρκετά κρατίδια και σε πολλές περιπτώσεις στηρίγματα της κεντρικής κυβέρνησης). Συχνά με τα δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη αναπαράγονται αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια και στη καλύτερη περίπτωση με ένα φαινομενικά ουδέτερο τρόπο τα δημοσιεύματα του διεθνούς αστικού τύπου και οι κατηγορίες των εκεί κυβερνήσεων. Μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αυτό ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Ριζοσπάστη. Από 'κει και πέρα εγώ δεν θα πω άλλα για την ώρα, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Δυστυχώς σαν επβεβαίωση αυτών που λέω και γράφει το προναφερθέν κείμενο ήρθε το χθεσινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που το παραθέτω ολόκληρο:


Επιδρομή μαοϊκών σε αστυνομική βάση

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.--
Νέα αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικής βάσης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μαοϊκοί αντάρτες στο ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, με αποτέλεσμα 25 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 100 μαοϊκοί επιτέθηκαν στην αστυνομική βάση εισβάλλοντας με μηχανές και αυτοκίνητα και ανοίγοντας πυρ εναντίον των αστυνομικών, σε μία «επίδειξη δύναμης» και χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ισχύος στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι μαοϊκοί διατηρούν παρουσία σε 20 από τα 28 κρατίδια της Ινδίας και μετρούν περίπου 20.000 μαχητές.
Το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδίκασε την επίθεση ζητώντας μεγαλύτερη εγρήγορση από την κυβέρνηση, η οποία είχε διατάξει και επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, στο πρόσφατο παρελθόν,( σημ. δική μου: "επιχείρηση" είναι η λεγόμενη "Πράσινο Κυνήγι" με βάση την οποία "επιχειρείται" η σφαγή και το ξερίζωμα ολόκληρων περιοχών από τους χωρικούς για χάρη των πολυεθνικών) χωρίς όπως φαίνεται ουσιαστικά αποτελέσματα.(!!!)
Ακόμα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν στην πόλη Πούνα της Ινδίας, το Σάββατο, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε φούρνο. Η ινδική αστυνομία εξακολουθεί τις έρευνες χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, εικάζοντας ότι πρόκειται για δράση «μουσουλμάνων ανταρτών», ενώ και αυτή η επίθεση καταδικάστηκε από το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) με ανακοίνωσή του.




Υ.Γ. άσχετο με το θέμα. Για κάποιο λόγο που δεν τον ξέρω στη μπάρα επεξεργασίας των κειμένων δεν μου εμφανίζεται ο νέος τρόπος επεξεργασίας. Ας το δουν οι διαχειριστές του blog.

8 σχόλια:

Red Star είπε...

Δημήτρη σου εκχώρησα δικαιώματα διαχειριστή τόσο για να δεις το πρόβλημα με την επεξεργασία κειμένων όσο και για να βάλεις αν θες γκάτζετς στο μπλογκ.

Red Star είπε...

Μου ανέφερε και η Lisa παρόμοιο πρόβλημα.Χρησιμοποιώ τον Google Chrome ως browser ,δεν ξέρω ποιον χρησιμοποιείτε εσείς, ίσως είναι θέμα browser τελικά.

Δημήτρης Ν. είπε...

Ωραία, λειτούργησε! Σε ευχαριστώ, μάλλον αυτό έφταιγε και δεν λειτούργησε σε μένα και στη Λίζα επειδή μπαίνουμε και με διαφορετικό κωδικό. Να' σαι καλά!

Δημήτρης Ν. είπε...

Έκανα μια παρέμβαση ως προς τα γράμματα! Με ένα κλικ για να φαίνονται λίγο μεγαλύτερα, αν δε σε πειράζει, γιατί είμαστε και ...κάποιας ηλικίας!!! Κατά τα άλλα δεν έχω σκοπό να κάνω άλλες παρεμβάσεις, από μόνος μου τουλάχιστον! Να 'σαι καλά και πάλι.

Δημήτρης Ν. είπε...

Επίσης "μείωσα" τα δικά μου κείμενα ο΄ποτε τώρα μπορείς να ρυθμίσεις να φαίνονται στη πρώτη σελίδα περισσότερα από 17, ένας άλλος τρόπος ρύθμισης είναι να φαίνονται οι αναρτήσεις ανά ημέρες.

Red Star είπε...

Η Lisa δεν μπορεί να κάνει αναρτήσεις με το νέο τρόπο παρόλο που την έκανα διαχειρίστρια και άλλαξε και browser.Ο matrix δεν έχει φανεί οπότε δεν ξέρω τι κατάφερε.Κάντε ότι αλλαγές θέλετε,αλλά μην αλλάξετε τον τίτλο του μπλογκ ,χεχεχε

Δημήτρης Ν. είπε...

Με πρόλαβες!!! Και έλεγα να προσθέσω ένα (μ-λ) στο τίτλο!

Lisa είπε...

Δυστυχώς εγώ δεν έχω επιλογή για να κάνω σύντομη ανάρτηση. Δοκίμασα με 3 διαφορετικούς browsers αλλά δεν γίνεται. Αν έχει κάποιος καμιά ιδέα...ας βοηθήσει!