Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Προβληματισμένες οι Αρχές Δεύτερη απόπειρα εμπρησμού στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων



Η συναγωγή των Εβραίων στα Χανιά
Έντονα προβληματίζονται οι αρχές ασφαλείας των Χανίων μετά την νέα απόπειρα εμπρησμού του κτηρίου της εβραϊκής συναγωγής, στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου και έσπευσε επί τόπου με δύο οχήματα και πέντε άνδρες.
Η ζημιά, όπως εκτιμά η πυροσβεστική, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, καθώς καταστράφηκε η ξύλινη οροφή, το πάτωμα της συναγωγής και βιβλία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της συναγωγής, από την φωτιά κάηκε σημαντικό μέρος του αρχείου της, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 CD και κασέτες με εβραϊκή μουσική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «άγνωστος - άγνωστοι δράστες μπήκαν από διπλανό κτήριο στην αυλή της συναγωγής, και στη συνέχεια παραβιάζοντας πόρτα του πρώτου ορόφου, προκάλεσαν πυρκαγιά, σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα, με άγνωστο τρόπο, με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του αρχείου της».
Η φωτιά δεν επεκτάθηκε, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τόσο για την συναγωγή όσο και για τα άλλα κτήρια καθώς η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η συναγωγή τυλίγεται στις φλόγες. Πριν από 19 ημέρες, άγνωστοι δράστες είχαν μπει από διαφορετικό σημείο προκαλώντας πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να καεί μια εσωτερική σκάλα και βιβλία. Συνολικά από τις δυο επιθέσεις κάηκαν 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.
Την προανάκριση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανιών.
Το πρωί έκαναν αυτοψία στο χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Χανίων, ενώ ότι απόμεινε από το εσωτερικό της συναγωγής μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο.





Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: