Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μπλόκα αγώνα σ' όλη τη χώρα.Μεθαύριο, Δευτέρα, στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας


Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συντονίζει σε πανελλαδικό επίπεδο η ΠΑΣΥ, με το στήσιμο νέων μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μεθαύριο, Δευτέρα, μικρομεσαίοι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και θα στήσουν ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, εκεί όπου πέρσι είχε στηθεί το μπλόκο που αποτέλεσε το ακλόνητο και ανυποχώρητο αγωνιστικό «μετερίζι» της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Αλλες κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί να γίνουν:
  • Σήμερα, Σάββατο, στην Αγιά της Λάρισας, όπου οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας - Αγιόκαμπου.
  • Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων πραγματοποιεί σήμερα στην Αγιάσο Λέσβου στην πλ. Αγοράς στις 6 μ.μ., η Τοπική Επιτροπή της ΠΑΣΥ.
  • Αύριο, Κυριακή, οι αγρότες του Εβρου θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού.
  • Τη Δευτέρα 18 του Γενάρη οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης βγαίνουν στην Εθνική Οδό.
  • Την Τρίτη 19 του Γενάρη θα γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στους νομούς τηςΠελοποννήσου. Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Ηλεία, όπου τα τρακτέρ θα κατέβουν στις 11.30 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, ενώ στο Αίγιο θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από την Παναιγιάλειο Ενωση. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Λακωνίας, της Αρκαδίας, τηςΑργολίδας και της Κορινθίας θα συγκεντρωθούν επί της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης στον κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, συλλαλητήριο με τρακτέρ θα γίνει στην Εύβοια, στη θέση Παλιούρια. Την ίδια μέρα στη Ζάκυνθο θα γίνει αγωνιστική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα. Στα Χανιά αγροτοκτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό στο ύψος Μεγάλα Χωράφια στις 10 π.μ.
  • Την Τετάρτη 20 του Γενάρη οι αγρότες του Λασιθίου θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κριτσάς,στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου.
  • Την Παρασκευή 22 του Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο.
Μέσα στη βδομάδα, αγροτικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Χαλκιδική, Αρτα, Χανιά, Τύρναβο, Φθιώτιδα, Λιβαδειά, ενώ συσκέψεις - συγκεντρώσεις προετοιμασίας πραγματοποιήθηκαν σε χωριά και επαρχίες πολλών νομών της χώρας.
Αγώνας κατά της ΚΑΠ
Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών στρέφεται κατά της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των προβλημάτων τους. Αυτή ευθύνεται για τη μείωση των τιμών παραγωγού, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής, που οδήγησαν στη συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και στην ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματός τους. Η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής είναι όρος αναγκαίος για να κρατήσουν τη γη τους και να παραμείνουν στην αγροτική απασχόληση.
Γι' αυτό και το πλαίσιο διεκδίκησης - εγγυημένες τιμές, προστασία της ντόπιας παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, μη διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, κ.ά. - που προβάλλει και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις το συνεπές αγροτικό κίνημα, συνδέεται με την ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής και δημιουργίας των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Η ΠΑΣΥ, η οποία έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες να διεκδικήσουν μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: