Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Μυθολογικός οπερατικός «Ατυς»




Τη λυρική δραματική όπερα «Ατυς» τουΖαν Μπατίστ Λουλί, θα παρουσιάσουν η «Μικρή Οπερα του Κόσμου» και το μουσικό σύνολο «Αλμαζίς» στο Μέγαρο Μουσικής (8, 9/1) και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου (12/1).


«Στην όπερα ''Ατυς'' η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία», τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασηςΒασίλης Αναστασίου. «Αλλωστε η όπερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Ο ''Ατυς'' - ένα παιχνίδι έρωτα και δύναμης - αναβιώνει το μύθο του Αδωνη και της Αφροδίτης».
Ο Ζαν Μπατίστ Λουλί (1632 - 1687), «αρχιτέκτονας» του γαλλικού μουσικού μπαρόκ, έγραψε την όπερα αυτή, μετά από επιτυχημένες συνεργασίες του με τονΜολιέρο και άλλους διάσημους συγγραφείς της εποχής του. Ο Λουλί ήταν ο πρώτος που συνδύασε τη γαλλική λογοτεχνία με τη μουσική και το χορό. Στην όπερα «Ατυς», ο ομώνυμος ήρωας, ημίθεος της Φρυγίας, είναι ερωτευμένος με την όμορφη Σαγγαρίδα, η οποία πρόκειται να παντρευτεί τον Σειληνό, βασιλιά της Φρυγίας. Η θεά Κυβέλη, ερωτευμένη με τον Ατυ, του κάνει μάγια, ωθώντας τον να σκοτώσει την αγαπημένη του. Εκείνος, συνειδητοποιώντας τι έκανε θέλει να αυτοκτονήσει, αλλά η Κυβέλη τον μεταμορφώνει σε πεύκο, θρηνώντας και εκείνη τη χαμένη αγάπη της.
Η «Μικρή Οπερα του Κόσμου», που διευθύνει ο Βασίλης Αναστασίου (σκηνοθέτης, καθηγητής Λυρικής Δραματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πιασένζα στην Ιταλία), έχει επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μικρή Οπερα του Κόσμουαποτελείται από Ελληνες, Ιταλούς και Γάλλους μουσικούς, με ελληνική Παιδεία, που αγαπάνε τη λυρική τέχνη.
Το σύνολο «Αλμαζίς», που δημιούργησε το 1992 ο διακεκριμένος μαέστρος, τσεμπαλίστας και μουσικολόγος Ιάκωβος Παππάς, με παράδοση στη γαλλική μπαρόκ μουσική συνταιριάζει τεχνικές και όργανα εποχής. Μετά τις λυρικές όπερες «Μαινόμενη Μήδεια»και «Ατυς» η τετραλογία θα ολοκληρωθεί με τον «Τανκρέδο» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Οι παραστάσεις αυτές θα παιχτούν στην Αθήνα, στο Μιλάνο και το Παρίσι.
Η όπερα του Λουλί παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση, δραματουργική επεξεργασία Ιάκωβου Παππά, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Βασίλη Αναστασίου, χορογραφία Φάνη Καφούσια, φωτισμούς Βασίλη Καραργύρη, βίντεο Ηλία Χατζηχριστοδούλου.
Ερμηνεύουν: Ατυς: Βαγγέλης Αγγελάκης (9/1), Σεμπαστιάν Μοντί (8/1), Αντώνης Σιγάλας (12/1). Σαγγαρίδα: Στερέν Μπουλμπίν (8, 9/1), Ρέα Βουδούρη (12/1). Κυβέλη: Καρολίν Σασανί (8/1), Πολ Ντρουμπινί (9/1), Σιμέλα Εμμανουηλίδου (12/1). Σειληνός: Ρομάν Μπετού. Μέλλισα: Μαρία Δήμα. Δωρίδα: Μαρία Φραγκιαδάκη. Ιδας: Ματιέ Αιμ. Συμμετέχει η μπαρόκ ορχήστρα «Αλμαζίς».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: