Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κύμα βιασμών στην Αϊτή


Νέες μορφές βίας, μεταξύ των οποίων οι βιασμοί, εμφανίστηκαν στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 170 χιλιάδων ανθρώπων, κατάγγειλε σήμερα ο διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας.
«Λόγω του μπλακ-άουτ που επικράτησε στην πρωτεύουσα της Αϊτής τα μέλη διάφορων συμμοριών βοηθήθηκαν για να παρενοχλούν σεξουαλικά και τελικώς να βιάζουν ανενόχλητα γυναίκες και νεαρά κορίτσια που έχουν καταφύγει σε σκηνές αφού τα σπίτια τους ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό», ανέφερε ο διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας, Μάριο Αντρεσόλ.
«Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις καταγγελίες δράσης των συμμοριών αλλά οργανώσεις γυναικών στο Πορτ-Ο -Πρενς έχουν ήδη καταμετρήσει πολλές περιπτώσεις βιασμών και νέες μορφές εγκληματικότητας».
«Έχουμε μετρήσει πως υπάρχουν τουλάχιστον επτά χιλιάδες κακοποιοί στους δρόμους πολλοί από τους οποίους είναι δραπέτες από την κεντρική και άλλες φυλακές της χώρας. Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να συλληφθούν, τώρα κυκλοφορούν ανενόχλητοι και αποτελούν πηγή πολλών προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Αντρεσόλ.
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι λόγω του σεισμού «χάθηκαν 70 αστυνομικοί και πάνω από 500 εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ τουλάχιστον 400 είναι σοβαρά τραυματισμένοι».




Οι γυναίκες στο Πορτ-Ο-Πρενς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του βιασμού από συμμορίες.

Photograph by: Carlos Barria, Reuters




ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: