Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προεδρικές εκλογές


Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Γενάρη 2010. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, συνολικά καταγράφηκαν 18 υποψήφιοι πρόεδροι, μεταξύ τους ο νυν πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο, η νυν πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του «Κόμματος των περιοχών» Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρόεδρος του ΚοινοβουλίουΒλαντίμιρ Λιτβίν, ο τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο και ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

O κομμουνιστής υποψήφιος Piotr Simonenko
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Ετσι στις 3 Γενάρη, στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μόρσιν (στην περιοχή του Λβοφ) δήλωσε πως το βασικό μήνυμα των τελευταίων δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με τα ουκρανικά ζητήματα είναι να ψηφίσουν οι πολίτες «υπέρ του Γιανουκόβιτς ή υπέρ της Τιμοσένκο, και όχι υπέρ του Γιούστσενκο». Οπως υπογράμμισε ο Β. Γιούστσενκο, ο ίδιος «είναι συνεπής φορέας της εθνικής αναγέννησης της Ουκρανίας και αυτό δε συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ρωσίας». Ταυτόχρονα ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως «εάν πρόεδρος της Ουκρανίας εκλεγεί η Τιμοσένκο, τότε ο ρωσικός στόλος θα παραμένει στην Ουκρανία όχι μέχρι την 28η Μάη του 2017, αλλά για πάντα», υπογραμμίζοντας πως η παραμονή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης του κράτους».
Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να πάρει ορισμένες αποστάσεις από την εσωτερική πολιτική ζωή της Ουκρανίας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να διαψεύσει τον Β. Γιούστσενκο. Ετσι σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πως «η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που τον πρόεδρό της θα ορίσει ο λαός. Η Ρωσία δεν έχει τους δικούς της υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τα λόγια του, η Ρωσία θεωρεί πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Ουκρανίας θα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, να μην «αδικήσει» τη ρωσική γλώσσα και να μη σπρώξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Στις 2 Γενάρη άρχισε να ισχύει η απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ιδρύματος «Δημοκρατικές πρωτοβουλίες», ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συγκεντρώνει το 33,6%, η Γιούλια Τιμοσένκο το 19,2%. Ακολουθούν ο Σεργκέι Τιγκίπκο με 9,3%, ο Αρσένι Γιατσινιούκ με 6,1%, ο Βίκτορ Γιούστσενκο με 3,7%, ο Πιοτρ Σιμονένκο με 3,4%, ο Βλαντίμιρ Λιτβίν με 2,6%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον Γιανουκόβιτς είναι έτοιμο να ψηφίσει το 42,9% των ψηφοφόρων, ενώ την Τιμοσένκο το 27,4%.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: