Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο Τάσος Κουράκης στην Αποστολή στη Γάζα


Σήμερα στις 13:30 αναχωρεί για το Κάιρο ομάδα ελλήνων που μετέχουν στην αποστολή στη Γάζα των 50 βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών από 12 χώρες της Ευρώπης και προσωπικοτήτων, που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Άρση του Αποκλεισμού της Γάζας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποστολή Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων στη Γάζα. Το Ελληνικό Τμήμα της αποστολής αποτελούν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Σοφία Σακοράφα,  ο πολιτικός αναλυτής Κώστας Μπιτσάνης, η δημοσιογράφος Εμυ Χριστούλα και ο συγγραφέας-ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας. Μαζί τους βρίσκεται και ο Δρ. Νάντερ Αλ Αμπάντλα, πρόεδρος της Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας, που μετέχει ως επικεφαλής–συντονιστής της αποστολής. 

Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στην Αποστολή στη Γάζα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η αποστολή μας πέρα από την ηθική υποστήριξη στους καταδικασμένους σε αργό θάνατο στην Γάζα, είναι και μια κραυγή εναντίον της «πολιτισμένης» Δύσης που στην ουσία στηρίζει τους σιωνιστές του Ισραήλ. Ανάμεσά τους και η Ελληνική κυβέρνηση που στα Ηνωμένα Έθνη απείχε, δηλαδή δεν στήριξε, την έκθεση Γκόλντστοουν που μιλούσε σαφώς για εγκλήματα πολέμου από μεριάς των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Ένα χρόνο μετά, οι 1.310 Παλαιστίνιοι νεκροί, οι 5.000 τραυματίες, τα 25 βομβαρδισμένα σχολεία και νοσοκομεία περιμένουν δικαίωση.
Δεν αισθάνομαι ότι συμμετέχοντας στην αποστολή αυτή εκπροσωπώ το ελληνικό  κοινοβούλιο, απεναντίας αισθάνομαι αλληλέγγυος με χιλιάδες πολίτες σ’ όλο τον κόσμο που κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσει ο αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον πλανήτη, η οποία  μετατράπηκε  από τους ιμπεριαλιστές και τους Άραβες «προθύμους» σε πεδίο βολής των Ισραηλινών.»
Η αποστολή θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, αποκλεισμένη με πλήρες εμπάργκο στα πάντα (τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα κ.λ.π.), επί 4 χρόνια και επίσης θα έχει συναντήσεις με αιγύπτιους αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Πρόγραμμα Αποστολής

Σήμερα άφιξη στο Κάιρο
Παρασκευή 15/1/2010
  • 06:00 Αναχώρηση για Γάζα
  • 14:00 Συνέντευξη Τύπου στο πέρασμα της Ράφα και εντός της Παλαιστίνης
  • 16:30 Συνάντηση με το Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο
  • 19:30 Συνάντηση με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Σάββατο 16/1/2010
  • 08:00 Επίσκεψη σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που καταστράφηκαν από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (Σχολεία ΟΗΕ, καταυλισμούς προσφύγων κ.α.)
  • 11:00 Συνάντηση με το Συμβούλιο Τεκμηρίωσης των Εγκλημάτων
  • 14:00 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γάζας
  • 16:30 Συνάντηση με αξιωματούχους της UNRWA
Το βράδυ έξοδος από την Παλαιστίνη και επιστροφή στο Κάιρο
Κυριακή 17/1/2010
  • 11:30 Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου
  • 13:00 Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου
  • 14:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Βουλής
Δευτέρα 18/1/2010, επιστροφή στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: