Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της στο μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα





«Τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι προβλήματα πολλών χρόνων, είναι πασίγνωστα και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πήρε την λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γι' αυτά. Να πει τι ικανοποιεί; τι δεν ικανοποιεί; Να ανοίξει τα χαρτιά της αν και για μας είναι ανοιχτά και να μην διαμορφώνει τους όρους ενός διαλόγου μόνο και μόνο για να παρεμποδίσει τους αγώνες, να διασπάσει την αγροτιά με βάση αυτούς που έχουν το κύριο αγροτικό επάγγελμα. Και μάλιστα έναν διάλογο στο οποίο καλούνται όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία της αγροτιάς (εμποροβιομήχανοι κ.α.).
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ένα θέμα που απαιτεί διάλογο, δεν είναι ένα καινούργιο θέμα».
Τι μήνυμα στέλνετε στους αγρότες: Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ;
«Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φροντίσουν το εξής πράγμα: Η ενότητα να είναι η ενότητα των μικρών, φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σήμερα κάποιος είναι μεσαίος αύριο θα γίνει και αυτός πολύ μικρός  και πρέπει ακριβώς όλα τα μπλόκα ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας που υπάρχει μέσα στις γραμμές του κάθε μπλόκου, είναι καλό και σωστό να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα, γιατί οι εμπειρίες τους τους δείχνουν ότι πρέπει να προτάξουν τα θέματα των εγγυημένων τιμών , της προστασίας της εγχώριας παραγωγής, της δημιουργίας προϋποθέσεων φτηνών αγροτικών και καλής ποιότητας προϊόντων. Και πρέπει επίσης να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις να αντισταθούν στις επιλογές όπου αποδεσμεύονται οι επιδοτήσεις από την παραγωγή. Όλα δηλαδή αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια».
Τι έχετε να πείτε γι' αυτούς που ταλαιπωρούνται ;
Οι  αγρότες ή οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες  παράγουν ή αλιεύουν προϊόντα τα οποία τα τρώει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος. Δεν κάνουν αυτοκατανάλωση, δεν δουλεύουν για τον εαυτό τους. Όπως και ο εργάτης που παράγει και δημιουργεί τον πλούτο επίσης παράγει και για τον αγρότη.
Σε καμιά περίπτωση ο αγώνας του εργάτη δεν είναι σε βάρος του αγρότη,  είτε ο αγώνας του αγρότη σε βάρος του εργάτη .
Αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαό και ο λαός δεν πρέπει αυτό το χάπι να το καταπιεί».
Υπάρχει διάσταση στη θέση του ΚΚΕ και του κινήματος των αγροτών για το ζήτημα του κατά κύριου επαγγέλματος αγρότη;
«Εμείς ενημερώνουμε τους αγρότες και τους λέμε το εξής πράγμα: Είμαστε εναντίον εκείνων των επιχειρηματιών που δηλώνουν και αγρότες, αυτών που έχουνε μεγάλο εισόδημα. Αλλά εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μεροκάματο από το αγροτικό εισόδημα, αναζητούν δουλειά και γίνονται σερβιτόροι, χτίστες , μεροκαματιάρηδες κ.τ.λ,   και αύριο αυτοί θα γίνουν πολύ περισσότεροι .
Και σήμερα μεσαίοι αγρότες που προς το παρόν αντέχουν  να μην αναζητήσουν δεύτερη δουλειά, στην πορεία θα αναζητήσουν δεύτερη δουλειά και στην πορεία θα γίνουν και εργάτες γης. Να γιατί πρέπει να συμπαρασταθούν εδώ  και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: