Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Χάος και πείνα στην Αϊτή


Σκηνές απόγνωσης εξελίσσονται στην Αϊτή και στην πρωτεύουσα Πόρτ-ο-Πρενς, καθώς χιλιάδες άστεγοι Αϊτινοί δεν έχουν να φάνε. Το τελευταίο περιστατικό εκτυλίχθηκε σήμερα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όταν κατά την επιχείρηση διανομής φαγητού 4 χιλιάδες πολίτες κυριολεκτικά όρμησαν εναντίον των κυανόκρανων προκειμένου να προλάβουν να πάρουν μια μερίδα φαγητού.



Οι 18 ουρουγουανοί κυανόκρανοι που βρίσκονταν εκεί, προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος.
"Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.
Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.
"Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού", διευκρινίζοντας ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.
Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: