Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Εικόνες Αποκάλυψης στην Αϊτή


Περιμένοντας την βοήθεια του Ο.Η.Ε


Tα αποθέματα τροφίμων του ΟΗΕ στην Αϊτή λεηλατήθηκαν, ενώ από τον παγκόσμιο οργανισμό ανακοινώθηκε επίσης ότι στη χώρα υπάρχει έλλειψη σάκων για τους νεκρούς του φονικού σεισμού.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τον επισιτισμό πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε "κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας" πριν ακόμη από το σεισμό, λόγω προηγούμενων φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων.
Έχει στόχο να συνεχίσει να διανέμει τρόφιμα από τα εναπομείναντα αποθέματά του, δήλωσε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. "Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διοχετεύσουμε στον κόσμο τα τρόφιμα που έχουμε στα χέρια μας", δήλωσε η Καζέλα, προσθέτοντας ότι τα εφόδια αυτά είναι "σταγόνα στον ωκεανό". 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το WFP προβλέπει ότι κατά τον πρώτο μήνα μετά την καταστροφή θα έχουν επείγουσα ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Αϊτή.

Εκτιμήσεις για τον απολογισμό σε ζωές


Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να ανέλθει από 50.000 έως 100.000 άτομα εκτιμά ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΡΑΗΟ). " Από διάφορες πηγές εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα κυμανθεί από 50.000 έως 100.000", δήλωσε ο Τζον Αντρους του ΡΑΗΟ, του παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη διάρκεια ενημέρωσης του τύπου.
Σημειώνεται ότι για μέχρι 100.000 νεκρούς μίλησε ο Αϊτινός πρωθυπουργός, ενώ ο Ερυθρός Σταυρόςεκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα φτάσει μέχρι 50.000. Λόγω της κατάστασης αποδιοργάνωσης που επικρατεί στη χώρα, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση. 


Συνδρομή της Ιντερπόλ στην αναγνώριση πτωμάτων



Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων στην Αϊτή. "Μια ομάδα αποτελούμενη από ειδικούς στην ταυτοποίηση θυμάτων από καταστροφές και άλλους ειδικούς θα αναχωρήσει για την Αϊτή στις 18 Ιανουαρίου για να προσφέρει βοήθεια στις τοπικές αρχές", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ.
Η διεθνής οργάνωση υπενθυμίζει ότι προσέφερε τέτοιου είδους βοήθεια μετά το ναυάγιο ενός πλοίου στις Φιλιππίνες, τον Ιούνιο του 2008, αλλά και μετά το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία στις 26 Δεκεμβρίου 2004.

Γκρεμισμένος Καθεδρικός ναός στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς



300.000 άστεγοι 

Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους από τον σεισμό στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου καταστράφηκε το 10% των κατοικιών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. "Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. 

Αεροφωτογραφία-Τεράστιες οι καταστροφές



Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στο Πορτ - Ο - Πρενς


Χιλιάδες άτομα που έχουν τραυματιστεί, πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Αϊτή Στέφανο Ζανίνι. "Χιλιάδες άνθρωποι πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη", τόνισε ο Ζανίνι σε τηλεφωνική επικοινωνία από την αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς.

Ένα πρόχειρο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εγκαταστάθηκε στην Αϊτή για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Πηγές:www.nooz.gr-www.skynews.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: