Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΥΒΑ Συμμαχία

Κούβα και Βενεζουέλα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αργότερα σήμερα γεγονός που υπογραμμίζει τον ρόλο του Καράκας ως του πλέον στενού πολιτικού και εμπορικού συμμάχου του υπό κομμουνιστική ηγεσία νησιού. 
Η Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, έχει γίνει μια ζωτική πηγή ενέργειας και εμπορίου για την Κούβα τα τελευταία χρόνια και εξάγει 98.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στη χώρα της Καραϊβικής με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. 
"Θα σφραγίσουμε μια σειρά από νέες συμφωνίες που υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια, φθάνουν σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Chavez στους δημοσιογράφους, όταν έφτασε στην Αβάνα. 
Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο Chavez θα υπογράψει 285 συμφωνίες ύψους 3,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την αλιεία, την ενέργεια και την τεχνολογία. 
Η Κούβα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων, πληρώνει μέρος του λογαριασμού της στην Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου της με τις υπηρεσίες 40.000 γιατρών και άλλων επαγγελματιών. 
Ο Chavez έχει ευθυγραμμισθεί με την Κούβα στην προώθηση της αριστερής επανάστασης ως εναλλακτικής λύσης στις προτάσεις για εμπόριο της ελεύθερης αγοράς των ΗΠΑ, και τα δύο κράτη βρίσκονται στο επίκεντρο της εμπορικής συμμαχίας ALBA, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αριστερών περιφερειακών κυβερνήσεων. 
Ο Chavez και ο Raoul Castro, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία από 
τον ασθενούντα αδελφό του Φιντέλ το περασμένο έτος, θα συναντηθούν την Κυριακή με άλλα μέλη της ομάδας ALBA, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Βολιβίας Evo Moralles. 
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κούβας και της Βενεζουέλας έφθασαν τα 5,28 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με 945 εκατομμύρια δολάρια το 2003, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την κουβανική κυβέρνηση. 

Παλαιότερη φωτογραφία του 
πρώην Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο 
με τον ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ.
Η συνεργασία των 2 σοσιαλιστικών χωρών,επεκτείνεται
 επί Προεδρίας Ραούλ Κάστρο.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: