Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ιδιωτικοποίηση της Ε.ΥΑ.Θ.Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων επί κυβέρνησης Ν.Δ. για παράδοση του 23% των μετοχών της Ε.ΥΑ.Θ. σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, άνοιξε το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της.
Το Κόμμα μας, με σειρά ερωτήσεων, είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή που  ολοκληρώνει το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ (μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Α.Ε. και εισαγωγή της στο X.A.A.) και συνεχίστηκε από τη Ν.Δ. με την παραχώρηση του 5% στην πολυεθνική SUEZ.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της παραχώρησης των φυσικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολυεθνικές, και η μετατροπή τους σε εμπόρευμα, ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.), στα πλαίσια των αποφάσεων της Ε.Ε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και αφετέρου αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους  που το πληρώνουν ακριβότερα (αύξηση τιμών νερού, αποχέτευσης κ.α.) αλλά και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν είναι κατώτερες των απαιτούμενων (συνεχείς βλάβες στο δίκτυο, κακής ποιότητας νερό, δίωξη συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.α.) 
Να σημειώσουμε ότι, η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνδυάστηκε με το παράλληλο κτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργολαβικό καθεστώς σε διάφορους τομείς κ.α.).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί: 
-    Αν θα σταματήσει η κυβέρνηση κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της Ε.ΥΑ.Θ. και αν θα επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας.
-    Αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία του αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας.       




Ο βουλευτής
Γιάννης Ζιώγας

Δεν υπάρχουν σχόλια: